Među onima koji su podržali humanitarnu akciju „Užice za Kosmet“ je profesorka dr Danica Grujičić, koja je uputila pismo, koje je sinoć pred punim amfiteatrom Pedagoškog fakulteta pročitano. Dr Grujičić u pismu navodi da je raduje što su mladi pokrenuli jednu ovakvu akciju za naš ugroženi narod na Kosovu i Metohiji i dodaje:
– U današnje vreme kada su ljudi izgubili saosećajnost i brigu za svoje bližnje, vi pokazujete da imate veliko srce i da niste zaboravili one kojima je pomoć danas najpotrebnija. Poslednjih decenija mnogi su Kosovo i Metohiju pretvorili u reči kojim skupljaju poene, a vi kao nova generacija pokazujete kako se bori i pomaže svom narodu na prostoru južne srpske pokrajine. To je odgovor svima nama kako treba dalje. Došlo je vreme da sa punim pravom tražite podršku od nas starijih, a ne da mi govorimo vama šta treba da radite. Izgleda da ste vi to mnogo bolje shvatili od nas. Divim se vašoj energiji, entuzijazmu i altruizmu. Ova surova vremena koja su ostala iza nas su vas naterala da pre vremena odrastete i napustite bezbrižne staze detinjstva. Čvrsto verujem da su nove generacije koje stasavaju daleko bolje i kvalitetnije od nas i da mogu mnogo više da daju ovom društvu i državi. Čast mi je ako mogu da vam pomognem u tome. Samo vaše veliko srce može biti odgovor na sveobuhvatnu mržnju koja danas vlada i na KiM i u svetu. Pozivam sve ljude dobre volje, svoje Užičane, da  uzmu učešće u ovoj nesvakidašnjoj humanitarnoj akciji koju organizuje Unija studenata Užica. Imate moju punu podršku za ovu akciju i stavljam vam se na raspaloganje za sve naredne ideje koje ste zamislili. Uz ovakvu omladinu Srbija ne mora da brine za svoju budućnost,- napisala je dr Danica Grujičić.

Tokom trajanja akcije do 10. aprila, organizovaće se više događaja, među njima je dvodnevni turnir u malom fudbalu na igralištu „Sprajt“, humanitarna žurka u klubu Skala (27. marta) za studente i humanitarna žurka u GKC (31. marta) za srednjoškolce.
Na svim dešavanjima tokom trajanja akcije biće postavljena kutija za donacije. Sredstva koja budu prikupljena u humanitarnoj akciji biće utrošena za kupovinu osnovnih životnih namirnica i bele tehnike, koje će organizatori donirati najugroženijim žiteljima u srpskim enklavama i manastirima na jugu Kosmeta.Predviđeno je da od 20. do 22. aprila užički studenti i srednjoškolci obiđu preko 15 lokacija na Kosmetu.
Foto: Milisav Šuljagić

- Advertisement -