Predstavnik Centra Jasmina Andrić rekla je da se za uvođenje obaveznog služenja vojske izjasnilo 75 odsto ženskih ispitanika i 77 odsto muških.

Terensko istraživanje sprovedeno je na uzorku od 1.117 ispitanika u 11 opština i gradova u Srbiji, a putem sajta te organizacije na Internetu anketirano je još njih 1.382.

Najviše onih koji su za uvođenje vojnog roka – 79 odsto, starije je od 60 godina, dok ih je najmanje – 69 odsto, starosti između 40 i 49 godina.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, penzionisani general-potpukovnik Aleksandar Živković ocenio je da istraživanje ima dvostruki značaj za to ministarstvo – prvi je da građani imaju pozitivan odnos prema osposobljavanju za odbranu, a drugi da imaju visoko poverenje u vojsku.

Sa vojne parade održane 2014. na užičkom Trgu

Ministarstvo odbrane pažljivo analizira sadašnji koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka, istakao je Živković, ukazujući da je Ministarstvo početkom godine formiralo sektor civilne odbrane i za pripremu odbrane.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane, u sklopu reformi koje provodi, Ministarstvu prosvete prosledilo predlog da se u određene predmete u osnovnoj i srednjoj školi unesu poglavlja u kojima bi se učenici upoznavali sa osnovnim sadržajima iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Učesnici predstavljanja istraživanja – Andrić, Živković i još dva penzionisana generala – Božidar Forca i Vidosav Kovačević, izbegli su, na više ponovljenih novinarskih pitanja, da odgovore koliko bi Srbiju koštalo ponovno uvođenje vojnog roka i može li budžet to da izdrži.

- Advertisement -