Izložba na Zlatiboru – užičkog umetnika Dušana Starčevića u Galeriji Kulturnog centra, otvorene je i može se videti do sredine februara.

Otvorena izložba u Galeriji Kulturnog centra

Izložba slika akademskog slikara, Dušana Starčevića otvorene je u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor. Posetioci su mogli da vide akvarele iz tri ciklusa čije su teme voda, svetlost i stene.


Starčević se predstavio svojim prepoznatljivim stilom pejzažiste. Na otvaranju, su govorile: Andrijana Andrijašević, kustos ove izložbe, i istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić-Mićunović.


– Akvarel je najsenzibilnija tehnika i on me i dalje zbog toga privlači; daje velike mogućnosti. Jeste zahtevna, ali kada prođemo taj period da je savladamo, prihvatimo i da ona nas prihvati, onda nema problema, onda idemo na taj put ka svetlosti, put ka umetnosti, – rekao je Starčević.

Izložba slika Dušana Starčevića u Galeriji na Zlatiboru (Foto: Turistička organizacija „Zlatibor)Izložba se može videti do 16. februara, nakon čega će u Galeriji biti izložena dela Dragoljuba Kaplanovića, navode iz Info centra Turistička organizacija „Zlatibor“.

Najava izložbe u Galeriji na Zlatiboru

Dušan Starčević je rođen u Užicu 1950. godine, sredinom osamdesetih je diplomirao slikarstvo na Alkademiji umetnosti u Novom Sadu.

Iza sebe ima brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dva puta je izlagao na Jesenjem salonu u Parizu. Karakterišu ga ulja na platnu, mada je u poslednje vreme počeo da slika akvarele.

Izložba na Zlatiboru se može videti do sredine februara

Starčević je dobtnik više nagrada, bavio se pedagoškim radom, a Užičani ga pamte i po tome što je jedno vreme bio direktor Gradske galerije Užice (2000. do 2008. godine).

Izložba slika Dušana Starčevića na Zlatiboru se može videti do 16. februara, a organizatori su Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine, Kulturni centar Zlatibor i Turistička organizacija „Zlatibor“.

Pet decenija rada i knjiga

Da podsetimo, minule jeseni  Dušan Starčević, poznati užički akademski slikar obeležio je vredan jubilej, pet decenija rada, promocijom knjige i retrospektivnom izložbom “Dušan Starčević – put u svetlost”, u užičkoj Gradskoj galeriji.

Sa otvaranja izložbe i promocije knjige u Užicu (Foto: UžiceMedia)

Knjigu su priredili Zoran Jeremić i Katarina Dogandžić Mićunović, autor dizajna je Miroslav Vergović, izdavač je čajetinska Biblioteka “Ljubiša R. Đenić”.

Knjigu “Dušan Starčević – put u svetlost” čini više tekstova poznavaoca slikarstva, umetnosti, slikara koji su pisali o radu Dušana Starčevića, među kojima su  Ljubomir SimovićRadomir Vergović, Radomir Andrić, Svetislav Basara, Dragan Dimić, Dragan Jovanović Danilov, Nikola Kusovac…, a nastala je na inicijativu Zorana Jeremića, užičkog novinara i književnika i kustoskinje Katarine Dogandžić Mićunović.

Knjiga ima 18 tekstova, ilustrovana je fotografijama, sadrži sve izložbe na kojima je učestovao u zemlji i inostranstvu, podeljena je u nekoliko celina, koje predstavljaju sve faze u radu slikara Starčevića, a završava se njegovim sećanjima.

„Starčević je umetnik koji je uvek smatrao da je slikama mesto među ljudima, a ne u njegovom ateljeu“, istakla je Katarina Dogandžić Mićunović, naglašavajući da je posao bio zahtevan, ali da je bilo zadovoljstvo raditi na knjizi o umetniku koji je prisutan pet decenija na likovnoj sceni, a da je najteže bilo pronaći evidenciju svih izložbi i ući u trag brojnim slikama koje je poklanjao. Više u tekstu UžiceMedia.

Jedan od organizatora Biblioteka„Ljubiša R. Đenić“

Među organizatorima izložbe, ne samo ove, je i čajetinska Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“, koja se svojim redovnim programskim aktivnostima, s jedne omogućava dinamičan kulturni život lokalnog stanovništva a sa druge, atraktivnu turističko – kulturnu ponudu, koja može da privuče turiste da bolje upoznaju naše osobene kulturne potencijale.

– Kultura je važan činilac turističke privrede i to onog dela koji počiva na kulturnim vrednostima, kao motivima turističkih putovanja, tako da će njihova uloga u budućnosti biti sve značajnija, – kazala je za naš portal direktorka Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine Snežana Đenić.

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -