Vladimir Živanović ističe za UžiceMedia da Kulturni centar predstavlja temelj kulturnog života, važno odredište za meštane Zlatibora i turiste iz zemlje i sveta, te da je udahnuo nove vrednosti Zlatiboru.

Zlatibor, najposećenija planina Srbije, uvek se prepoznavao po blagotvornoj prirodi, mnogobrojnim atrakcijama, vrhunskim smeštajnim kapacitetima, sportskim terenima, poznatim restoranima. Poslednjih godina, s obzirom na sve učestalija dešavanja u kulturi, prednjači među turističkim centrima po raznovrsnim izložbama, koncertima, festivalima, pozorišnim predstavama, filmskim projekcijama, predavanjima i drugim kulturnim događajima. U prvom redu zahvaljujući novom multifunkcionalnom zdanju Kulturnog centra Zlatibor, kao i dobroj organizaciji tih programa i sadržaja.

Vladimir Živanović, direktor TO „Zlatibor“

Kulturni centar, čija je gradnja započela 2016. a završena u leto 2019. godine, bio je realna potreba “zlatne planine”. Ovde je pre njega postojao problem organizacije manifestacija i kulturnih dešavanja u jesenjim i zimskim mesecima, usled nedostatka adekvatnog prostora.

– Izgradnjom savremenog multifunkcionalnog objekta Kulturnog centra opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedničkim snagama su upotpunili turističku ponudu Zlatibora i doprineli razvoju kulture u ovom sve posećenijem planinskom centru, – kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije „Zlatibor“

Ovaj objekat, površine 1.925 kvadrata, izgrađen je po najsavremenijim standardima. Raspolaže nizom sala i sadržaja potrebnih turističkoj destinaciji Zlatibor: dvoranom za pozorišne predstave i bioskopske projekcije kapaciteta 300 mesta, modernom galerijom, bibliotekom, konferencijskim  salama, medija centrom, kancelarijama za administraciju i drugim prostorima. U okviru zdanja nalaze se i smeštajni kapaciteti. 

– Kulturni centar predstavlja nezaobilazno mesto u upoznavanju Zlatibora, s obzirom na atraktivnu lokaciju, nedaleko od samog turističkog centra. Aktivan i dinamičan rad Kulturnog centra Zlatibor povezuje ovu najposećeniju srpsku planinu sa mnogim tačkama na kulturnoj mapi sveta. Promoviše umetničke, kulturne i društvene vrednosti, organizuje programe namenjene posetiocima svih uzrasta. Predstavlja temelj kulturnog života, važno odredište za meštane Zlatibora i turiste iz zemlje i sveta, – napominje Živanović.

Izložbe, predstave, festivali…

Ubrzo pošto je zaživeo, Kulturni centar Zlatibor postao je dom mnogobrojnim izložbama, umetničkim kolonijama, festivalima, bioskopskim projekcijama, pozorišnim predstavama i drugim kulturnim manifestacijama. Istina, usled situacije sa korona virusom bilo je tokom par meseci odloženo izvođenje javnih manifestacija na sceni Kulturnog centra, ali je popuštanjem zdravstvenih mera njegov rad ponovo nastavljen. Proteklog leta, kad je Zlatibor bio prepun gostiju, mnogi su pratili dešavanja u Kulturnom centru, tokom programa dvorana је bila ispunjena posetiocima.  

Direktor Turističke organizacije Zlatibor podseća da je Kulturni centar već postao mesto redovnog održavanja „Međunarodnog festivala sportskog filma”, “Pesničkih vatri zlatiborskih”, “Festivala folklora veterana” i drugih zlatiborskih događaja sa višegodišnjom tradicijom.

– U novootvorenom pozorištu Kulturnog centra ugostili smo ovog leta poznata glumačka imena.  Scena je zaživela zahvaljujući popularnim predstavama “Neka bude šta bude”, “Kerovi”, “Cimet i vanila”, “Frenki i Džoni”, “E moj Todore”, “Plastika”… Tom prilikom publika je uživala u vrhunskoj glumi Slobode Mićalović, Srđana Timarova, Aleksandra Srećkovića Kubure, Nele Mihailović, Suzane Petričević i drugih aktera.

U raznovrsnom repertoaru predstava, punih emocija, podjednako su uživali gledaoci svih uzrasta, a ispunjena pozorišna dvorana pravi je dokaz da je ovakav prostor za održavanje kulturnih događaja zaista bio neophodan Zlatiboru. Pored teatra, posetioci Kulturnog centra uživali su i u bioskopskim projekcijama koje su takođe naišle na veliko interesovanje i pozitivne reakcije, – ističe Vladimir Živanović.

Galerija Kulturni centar Zlatibor (Foto: TO „Zlatibor“)

Savremena galerija

Kulturni centar Zlatibor raspolaže i savremeno opremljenom galerijom, pravom oazom umetnosti i kvalitetnog izlagačkog programa. Takvom radu galerije doprinosi vredna saradnja sa drugim kulturnim centrima u Srbiji.

Tokom ove godine u galeriji Kulturnog centra održano je dvadesetak raznovrsnih izložbi. Izlagani su radovi klasičnog slikarstva, kao i moderna i apstraktna umetnost. Pojedine postavke tokom dvonedeljnog trajanja dosezale su posećenost od preko 500 ljudi. U galeriji su, na primer, kao predstavnici moderne umetnosti izlagali Stefan Lukić i Aleksandra Kokotović, koji su se školovali na prestižnim akademijama i dela izlagali u svetskim galerijama. Oni su ovde uneli duh modernizma, prodor pomalo atipičan za zlatiborsku sredinu, a iznenađujuće dobro prihvaćen.

Galerija je tokom 2021. predstavila i izložbe umetničkih fotografija, od kojih vredi pomenuti fotose poslednje ruske carske porodice Romanov u postavci „U susret ruskom caru“. Izložbu je doneo i otvorio jeromonah Sretenjskog manastira u Moskvi, otac Ignjatije. Zastupljene su bile i istorijiske izložbe, poput postavki o serdaru Jovanu Mićiću i o proti Radosavu Simiću autorke Snežane Đenić, direktorke biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine.

Sa ranije zlozbe slika i skulptura „Tri priče“ (Foto: TO „Zlatibor“)

Značajno je pomenuti art simpozijum „Slikarska duša istoka“ održan u maju ove godine, kao i postavku slika autora iz sveta „Trebinje i Hercegovina kao inspiracija umetnika“  otvorenu krajem oktobra. Treba reći da među umetnicima vlada veliko interesovanje za izlaganje u zlatiborskoj galeriji, gde im se dopadaju uslovi, enterijer i oprema koju galerija poseduje.

Čitalište Kulturnog centra Zltibor

U zdanju Kulturnog centra Zlatibor nalazi se i čitalište, ogranak čajetinske biblioteke „Ljubiša R. Đenić“, tako da je tu svim posetiocima omogućen i susret sa knjigom. U posebnim prostorijama održavaju se probe mešovitog hora, dok je deo zgrade u kome je zaživeo Inovacioni biznis centar namenjen razvoju preduzetništva. Ipak, programi i manifestacije ostaju osnovna namena ovog stecišta zlatiborske kulture.

Kulturni sadržaji ovde neće izostati ni tokom narednih zimskih meseci, planiran je kontinuitet u održavanju programa. Organizovaće se zanimljive pozorišne predstave i bioskopske projekcije, a svim zainteresovanim posetiocima biće dostupna i galerija ovog centra, – najavljuje Vladimir Živanović, dodajući da se informacije o svim tim dešavanjima blagovremeno objavljuju na zvaničnom sajtu Turističke organizacije“Zlatibor“, kao i na Instagram profilu Kulturnog centra. 

Tekst je nastao u okviru projekta „KULTURA NA VISINI Kad se spoje tradicionalno i moderno“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta  Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sa izložbe „Slikarska duša istoka“ (Foto: TO „Zlatibor“)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Kako poboljšati informisanje u lokalnoj sredini – ANKETU možete popuniti na linku UžiceMedia.

- Advertisement -