Dan pešačenja Rosa, pod sloganom „Korak bliže zdravlju“ ima za cilj podizanje svesti o pešačenju kao osnovnoj ljudskoj aktivnosti neophodnoj za očuvanje zdravlja. Akcija uz Svetski dan čistih planina, biće organizovana sa ciljem da se očisti i prikupi otpad na delu trase gondole, a planirana je i sadnja zelenila.

Planinarski savez Srbije (PSS) poziva sve planinarske organizacije i sve građane da planiraju termin i da se uključe u obeležavanje Rosa Dana pešačenja, najveće pešačke manifestacije u Srbiji. Svi regioni Srbije pešačiće 23. septembra, a centralna manifestacija biće održana na Vlasini.

Banjska stena (Foto: N.T. Arhiva UM)

Dan pešačenja Rosa

Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, trasiranje i obeležavanje staza za pešačenje o kojima će se brinuti lokalna planinarska društva uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će u konačnici imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.

Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem PSS u saradnji sa građanima, institucijama Republike Srbije i društveno odgovornim kompanijama želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije.

PSS Dan pešačenja u Srbiji tradicionalno organizuje od 2017. godine, od tada, svake godine na oko 90 lokacija širom Srbije pešači više od 10.000 registrovanih učesnika, a predpostavlja se da je broj onih koji nisu registrovani znatno veći.


Akcija je besplatna i posvećena svima, bez obzira na godine starosti, a svako spram sebe može da prilagodi tempo i dužinu staze.


Zlatibor „Da nam planina blista“

Pod sloganom „Da nam planina blista“ JP „Gold gondola Zlatibor” obeležiće 26. septembar, Svetski dan čistih planina, organizovanom akcijom čišćenja, prikupljanja otpada na delu trase gondole i sadnje zelenila.

Ovaj dan obeležava se širom sveta kroz razne ekološke akcije u cilju jačanja svesti o značaju planina i zdrave životne sredine. Svetski dan čistih planina nas podseća koliko je važno da brinemo o prirodi i njenim raznolikostima.

U osnovi aktivnosti Gold gondole jeste rad u saglasju su sa prirodom, briga o životnoj sredini i neophodnosti razvijanja ekološke svesti, kao i uvođenje zdravih stilova života, unapređenje životnih navika i brige o sebi i okolini. Zato ne samo danas, već svaki dan, za nas je Dan čistih planina.

U akciji organizovanog čišćenja učestvovaće prijatelji i saradnici Gold gondole: KJP „Zlatibor”, ekološka sekcija OŠ „Dimitrije Tucović“ i Park prirode Zlatibor.

Zlatibor, Tornik, gondla (Foto: N.T. UžiceMedia)


Program traje od 11:00 do 13:00 časova. Polazak je u 10:30 sa početne stanice Gold gondole, nakon čega će jedna grupa učesnika sakupljati otpad na međustanici, a druga saditi borove i lukovice.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -