Zajednička inicijativa Ministarstva omladine i sporta i Planinarskog saveza Srbije pod nazivom „Pešačenje i planinarenje“ organizuje se sa ciljem podizanja svesti o višestrukom značaju pešačenja za rekreaciju, sport, očuvanje zdravlja građana, socijalizaciju i druženje kao i razvoj turističkih mogućnosti širom Srbije. Ovoj inicijativi ove godine pridružilo se i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U akciju se i ove godine uključilo Užice i planinarska društva grada. Najavljujući šetnju i ujedno promociju nove staze Dunja Đenić, članica Gradskog veća kaže da je cilj manifestacije podsticanje zdravih životnih navika.

– Važno je da ovim ukažemo na značaj kretanja u ovom vremenu kada ljudi, naročito mladi, sve manje bave fizičkim aktivnostima. Zdravim životom, a pešačenje je jedan od njegovih najvažnijih momenata, unapređujemo svoje zdravlje i radne sposobnosti.

Predsednik i sekretar Planinarskog društva „Rujno“, Dejan Tomić i Ivan Obućina, ističu da je staza prilagođena za učesnike svih uzrasta.

Kreće se iz Velikog parka ka Malom Zabučju, zatim Velikim Zabučjem do Orlovca gde je najviši vrh 732 metra. Zatim će učesnici obići dva vidikovca.

Dan pešačenja će obeležiti i Planinarski klub „Era“ kao i Planinarsko društvo„ Zlatibor“.

Planinarski klub „Era“ organizuje akciju pešačenja, namenjenu svim građanima, na lokalitetu Zlakuse i Potpeća. Skup svih zainteresovanih je u Zlakusi, ispred Etno parka „Terzića avlija“. Kreće se u 9 sati, a pešačiće se stazom dugom 10 kilometara koja je laka i prilagođena svim uzrastima. Staza vodi preko Brežđe-Jocovo brdo-Vršeljak-Markovići-Drežnička Gradina-zaboj-Tešići-Karadžina stena-Šunjevarići-polazna tačka.

Planinarsko društvo„ Zlatibor“ svoju akciju organizuje takođe u sklopu obeležavanja 15. septembra, Dana pešačenja. Njihova šetnja kreće u 9 sati sa platoa ispred Gradske kuće preko Velikog parka, Malog i Velikog Zabučja do Partizanskog spomenika. Dalje se nastavlja ka Bioktošu (krst), Drenovcu, Adi i vraća se u Veliki park.

Pokrovitelji republičke akcije su Planinarski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok su u Užicu to grad Užice, Planinarsko društvo Rujno i Vodičko udruženje Kapedunum.

Foto:Grad Užice i PK Era/FB

- Advertisement -