JOVANA BRNOVIĆ Najbolja na Festivalu u Priboju

Najbolja u govorenju poezije desetog festivala „Dani Danila Lazovića“ je Jovana Brnović, Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, klasa profesorke Dubravke Drakić i asistentkinje Jelene Đukić. A pobednica internet konkursa je Isidora Bjelac.

84

Jovana Brnović je govorila pesmu „Došljaci – pjesma Ali Binaka, pjesma deveta“, Radovana Zogovića. Pobednica je osvojila nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade koju joj je uručio predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Ona je nakon uručivanja nagrade istakla da nije očekivala pobedu, budući da je festival napravljen tako, da u danima pre takmičenja studenti prate programe festivala, upoznaju se, razmenjuju nova iskustva, tek kada dođe dan takmičenja, shvate da su zbog toga došli. Rekla je da joj nagrada veoma znači jer je to dobra prilika da ih vide profesori, ljudi iz produkcije i iz drugih pozorišta.

Pobednica je osvojila nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade koju joj je uručio predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Jovana Brnović najbolja u govorenju poezije, nagrada pripala i Isidori Bjelac

Ovogodišnji stručni žiri Festivala „Dani Danila Lazovića“ radio je u sastavu: prof.dr Radovan Knežević, predsednik stručnog žirija, Petar Božović, glumac, Vojin Ćetković, glumac, Rale Damjanović, radio novinar, pisac i recitator, prof. Damir Mahmutović, profesor Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle.

Pobednica internet konkursa je Isidora Bjelac.

Hadži Petar Božović glumac, gost glumac festivala i član stručnog žirija, rekao je da je iznenađen na jedan divan način, da je neko nešto smislio i da to može da traje deset godina u slavu jednog sjajnog, divnog, našeg dragog glumca.

“Da to može da uspe, da produži život tog Danila koji je bio sav zanesen, a bez zanesenosti nema glume, da dovede decu koja recituju, još uvek poezija nije umrla, a ako poezija umre, umreće i narod, jer neće biti nade”, objasnio je Božović.

Ratomir Rale Damjanović legendarni recitator, pisac i radio novinar kao član stručnog žirija istakao je da po svojim studentima na Učiteljskom fakultetu vidi da se vreme poezije vraća, te da ga to raduje. “Ja sam to radio pre pedeset godina.“

Danilo Lazović, glumac vulkanske energije, živi i dalje. Živi viši život i tamo i ovde. Festival je fantastičan, veoma dobro osmišljen, bogat, dubok, raznolik. Svi ti programi pripadaju velikim kulturnim sredinama i ja sam veoma srećan što sam danas ovde.Uveren sam da će festival biti besmrtan, kao što su i besmrtni veliki glumci koji ne umiru, koji se samo vraćaju na Olimp,” izneo je svoje utiske o festivalu Rale Damjanović.

Stručni žiri i publika u Priboju (Foto: Aleksandar Kovačević)

Organizatori festivala istakli su da su posebno srećni i zdovoljni što su zatvaranje desnjtog jubilarnog festivala uveličali važni gosti. Ispred ministarstva kulture Republike Srbije, koje je podržalo festival, prisutnima se obratio državni sekretar Miodrag Ivanović, dok je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić uručio studentima kapitalno izdanje Pozorja “Sabrane Drame Joakima Vujića”, a pobednici Sterijina “Sabrana ramska dela”.

Hotel Terme 36,6 za pobednicu je obezbedio spa paket i boravak u hotelu, sedam dana za dve osobe.

Muzički gost Festivala „Dani Danila Lazovića“ bila je Nataša Radovanović sopran Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i sastav „Two souls“.

Milorad Miki Damjanović, direktor festivala izrazio je veliku zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj, kao i osnivačima Domu kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajnom muzeju, na nesebičnoj podršci svih godina postojanja festivala.

- Advertisement -