Dan posle male Gospojine je slava Sveti Joakim i Ana je dan posvećen roditeljima Bogorodice Marije. Iako praznik nije obeležen crvenim slovom, u narodu su ovi svetitelji poštovani.

Dan posle Male Gospojine, pravoslavna crkva posvetila je Joakimu i Ani iz Nazareta, roditeljima Presvete Bogorodice.

Pravedni Joakim bio je iz plemena Judina, potomak cara Davida, Ana iz plemena Levijeva. Živeli su 50 godina u braku, ali bez dece, pa su, po tadašnjem shvatanju i verovanju, smatrani velikim grešnicima.

Ipak, nisu gubili nadu i veru, već su se danonoćno molili za Božije čudo i dar. Gospod im ispuni želju pa su dobili kćer, sv. Devu Mariju, najuzvišeniju od svih rodova ljudskih.

Kada je Marija rodila Hrista, Joakim i Ana postali su bogooci, tj. bogopraroditelji.

Joakim se upokojio po predanju u 80. godini života, a Ana se preselila u Jerusalim, gde je proživela još dve godine i upokojila se u 79. godini.

Ovaj dan, omiljen u našem narodu, ima više imena. Zovu ga Jaćimana, Jaćimovdan ili Ćimijana, od narodnih imena Aćim i Ana.

Neke srpske familije slave ga kao krsnu slavu, a druge kao zavetni dan.

Manastir Rača kod Bajine Bašte (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Narodni običaji – Dan pomirenja

U spomen na svete starce, danas bi trebalo darivati nekoga ko ima manje od nas, skromno i bez gordosti, smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe.

U pojedinim delovima Srbije, običaj je da se za ovaj praznik dragim osobama dele pokloni umotani u crveni papir ili sa određenim crvenim detaljem na sebi.

Takođe, na ovaj dan treba darivati nekoga ko ima manje od nas, jer su i Joakim i Ana, iako su bili imućni, samo trećinu svojih prihoda zadržavali za sebe. Ostatak su dali onima kojima je pomoć bila potrebnija, skromno sa smirenjem i bez trunke gordosti, baš kao što i mi treba da činimo, kao da darujemo Hrista, smatrajući onoga koga darujemo – boljim od sebe.

Prema verovanjima, 22. septembar treba provesti u krugu porodice, posebno sa roditeljima. Važno je da vlada mir među članovima porodice tokom čitavog dana, kako bi ih pratila sreća cele naredne godine. Zato i onaj ko nije razgovarao sa svojim najbližima, na ovaj dan treba da se pomiri sa njima.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -