Ana Brnabić u Užicu ovom prilikom se sastala sa užičkom gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević, razgovaralo se o infrastrukturnim projektima čija je realizacija u toku ili tek treba da krene.

Gradonačelnica Užica je premijerku upoznala sa projektima čija realizacija je završena i izrazila zahvalnost za podršku koju Užice ima od strane Vlade Republike Srbije. Takođe još jednom je istakla koliko je važna ta podrška i u narednom periodu kako bi se realizovale i ostale velike investicije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je za Vladu u ovom trenutku najvažniji početak radova na rekonstrukciji i dogradnji Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice. Po njenim rečima realizacija ovog projekta vrednog oko 80 miliona evra počeće naredne godine.

– Mi ćemo 2022. dakle sledeće godine krenuti u prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje Zdravstvenog centra i Opšte Bolnice Užice. Prva faza vredna je 20 miliona evra i u ovom trenutku završena je projektno tehnička dokumentacija i revizija, tako da se ide dalje u proceduru dobijanja neophodnih dozvola.

Drugi izuzetno važan projekat o kojem se decenijama priča krenućemo takođe naredne godine, a posebno mi je danas važno da vam kažem da smo ga već budžetirali, a to je obilaznica oko Užica projekat vredan 25 do 30 miliona evra. Sledeće nedelje će se potpisati ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije tako da naredne godine krećemo u  u izgradnju obilaznice, – kazala je premijerka u Užicu i naglasila značaj auto – puta koji u toku naredne godine stiže do Požege.

Premijekra se nada da će po završetku auto-puta do Požege moći da se krene u izgradnju deonice od Užica prema Kotromanu, koja je isto važna za užički kraj.

Ana Brnabić u Užicu:

Užice će dobiti podršku i za izgradnju vrtića na Carini

– Znam da je potreban još najmanje jedan vrtić,a za mene i sve u Vladi to su najlepši projekti. Dobila sam informaciju da je završena projektno tehnička dokumentacija i mogu da garantujem podršku Vlade Republike Srbije, jer to  moramo da završimo, – dodala je premijerka Brnabić.

Tokom ovog radnog sastanka u kabinetu gradonačelnice bilo je reči i o ostalim projektima vezanim za zaštitu životne sredine i smanjenje aerozagađenja. I tu će kako se moglo čuti, kao i do sada Užice imati podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srbije, navodi se u informaciji na gradskom sajtu.

Ana Brnabić u Užicu:

Karavan „Digitalna ekspedicija“

Premijerka Ana Brnabić je posetila Užice u okviru karavana „Digitalna ekspedicija“, na čiju inicijativu je i pokrenut.

U saopštenju organizatora se navodi da je Vlada Srbije prepoznala značaj digitalizacije za razvoj naše zemlje, privrede i društva i značajna sredstva ulaže u izgradnju infrastrukture koja je ključna za uspostavljanje elektronskih usluga i servisa.

Kroz tematska predavanja i razgovore sa ekspertima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, Užičani su imali priliku da saznaju sve o digitalnoj pismenosti, važnosti digitalnih veština, bezbednom ponašanju u online svetu i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Karavan “Digitalna eksepdicija” u Užicu (Foto: Grad Užice)

Vlada Srbije je prepoznala značaj digitalizacije za razvoj naše zemlje, privrede i društva i značajna sredstva ulaže u izgradnju infrastrukture koja je ključna za uspostavljanje elektronskih usluga i servisa. Paralelno sa ovim procesom, neophodno je da građani i građanke steknu osnovne digitalne veštine za poslove budućnosti i život u svetu koji se ubrzano digitalizuje, da imaju jednak pristup digitalnim uslugama i da steknu znanja na kojima će se zasnivati savremeno i konkurentno srpsko društvo, što ujedno predstavlja i cilj „Digitalne ekspedicije“.

Na karavanu digitalnih veština, bezbednosti i pismenosti prisustvovala je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica koja je tom prilikom istakla zadovoljstvo što je grad Užice jedan od 16 gradova Srbije u kojem gostuje „Digitalna ekspedicija“.

– Zahvaljujući naporima naše Vlade koja želi da predstavi digitalno okruženje na direktan, neposredan i interaktivan način, naši građani će moći bliže da se upoznaju sa digitalizacijom i načinom kako da iskoriste sve prednosti digitalnog sveta, -izjavila je gradonačelnica Užica.

Događaju je prisustvovala i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je izjavila da bez digitalnih veština danas nije moguće zamisliti svakodnevicu.

– Veoma je važno da svi građani Srbije, bez obzira na razlike u godinama, budu upoznati sa digitalnim veštinama i da se prilagode novom načinu funkcionisanja. U tom cilju, Ministarstvo u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pored ostalog, radi na kreiranju posebnog programa digitalne pismenosti za starije, koji će biti pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije. Pokrenut je i projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“, koji se fokusira na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, a uključuje i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki, – dodala je Kisić Tepavčević.

Užičanima i Užičankama se obratila Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija:

– Inicijativa „Digitalna ekspedicija“ je kruna petogodišnjih aktivnosti Vlade Srbije koja je digitalizaciju definisala kao prioritet. U periodu pandemije shvatili smo koliko je zapravo digitalna pismenost ključna za uspostavljanje svakodnevnih poslova. Bez digitalnih veština, digitalne pismenosti i digitalne bezbednosti nema prosperiteta, a cilj karavana je da imamo stanovništvo sa razvijenim digitalnim veštinama koje su neophodne za savremeno društvo.

Na devetoj stanici „Digitalne ekspedicije“ prisustvovala je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije koja je tom prilikom izjavila:

– Karavan „Digitalna ekspedicija“ će obići 16 gradova, nakon čega ćemo nastaviti da putujemo po Srbiji kako bismo dali šansu svim našim građanima da se upoznaju sa elektronskom upravom, postanu eGrađani i iskoriste sve što smo uradili i realizovali u poslednjih pet godina i kako bi iz udobnosti svog doma pristupili uslugama državne uprave i na taj način dobili sve što im je potrebno. Uvođenje elektronske uprave jedini je način da budemo servis naših građana koji će biti dostupan i funkcionalan 24 časa, sedam dana u nedelju i 365 dana u godini.

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još sedam gradova Srbije i tom prilikom će sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka imati priliku da se upoznaju svi građani, od najmlađih preko generacije Z i njihovih roditelja, do najstarijih sugrađana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni. Naučiće kako da ostvare bezbedno digitalno iskustvo, kako da u onlajn komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kako se kupuje onlajn i bezbedno plaćaju robe i usluge i kako se dolazi do proverene, tačne i pravovremene informacije u digitalnom svetu.

Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), navedeno je u saopštenju.

Centar Užica i Trg partizana (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -