Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo rođenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i Njega poslušajte“.

Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica- Bogojavljenska čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova).

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršetni dani.

Danas se pozdravlja sa: Bog se javi, Vaistinu se javi!

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogleda u nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

Praznik Bogojavljenje karakteriše i veliki broj verovanja preteklih iz davnina. Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati. 

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

Običaj je negde da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

Nema plivanja za Bogojavljenski krst na Đetinji

Tradicionalno na Bogojavljenje u mnogim gradovima Srbije, pa i u Užicu, godinama se plivalo za Bogojavljenski krst, a ove godine, zbog epidemijske situacije, nema plivanja na Đetinji.

Odluka je doneta na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije, uz saglasnost Srpske pravoslavne crkve u Užicu. Ukazno je da „epidemijska situacija u Užicu, bez obzira na trend blagog smanjenja broja pozitivnih na koronavirus na dnevnom nivou, i dalje nesigurna i nestabilna“, te da je ova manifestacija „masovna, uz sadržaje u kojima nije moguće preduzimanje potrebnih protivepidemijskih mera, i da postoji rizik od ugrožavanja bezbednosti plivača“, – navedeno je u saopštenju Grada Užica.

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.

- Advertisement -