Zlatiborski eko agrar je među nagrađenima, na Festivalu gde je učestvovalo šest proizvođača iz zlatiborske regije, koji su predstavili tradicionalne, autentične proizvode, od suhomesnatih i mlečnih, do meda i rakije po kojima je ovaj kraj poznat.

Direktor PD „Zlatiborski eko agrar“ Marko Marić kaže da ga raduje što je žiri 5. Festivala hrane i vina, održanog uz podršku Ministarstva turizma i omladine proteklog vikenda u Beogradu, prepoznao sve ono što ovo preduzeće, koje je Opština Čajetina prvenstveno osnovala da bude od pomoći i na usluzi malim poljoprivrednicima sa teritorije ove opštine, činila i čini na planu društveno odgovornog poslovanja, što i piše na dobijenom peharu.

Uz učešće više od 100 proizvođača iz Srbije i regiona, šest proizvođača iz zlatiborske regije, među kojima je „Zlatiborski eko agrar“ je predstavilo svoje tradicionalne, autentične proizvode, od suhomesnatih i mlečnih, do meda i rakije po kojima je Zlatibor poznat.

Zlatiborski eko agrar


U pitanju je Privredno društvo koje postoji od 2011. godine. Osnovano radi implementacije strateških ciljeva opštine Čajetina iz oblasti poljoprivrede, navedenih u usvojenim planskim dokumentima (Strategija lokalnog ekonomskog razvoja opštine Čajetina, Strategija održivog razvoja opštine Čajetina) i implementacije projekta „Zlatiborsko-Komski pašnjaci“.

U okviru PD za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ osnovana je mlekara „Naša Zlatka“ u Krivoj Reci. Mlekara je opremljena najsavremenijom opremom za preradu 1.500 litara mleka dnevno u tradicionalne proizvode zlatiborskog kraja, sir i kajmak. Prerađuje se mleko samo sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Opštine Čajetina, čime se pruža pomoć i podrška malim lokalnim proizvođačima.

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine je osnovano kao neprofitno društvo i bavi se isključivo razvojem poljoprivrede i podrškom poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina. Kao vid podrške razvoju poljoprivrede PD „Zlatiborski eko agrar“ vlasnik je žiga garancije kvaliteta Dobro sa Zlatibora.

Ovaj žig mogu da ponesu proizvodi nastali od sirovina isključivo sa teritorije opštine Čajetine i proizvedeni u okviru iste. Izuzetak čine suhomesnati proizvodi za koje sirovina može da bude sa cele teritorije R. Srbije. Pored proizvoda ovim žigom mogu se zaštititi i uslužne delatnosti koje u svojoj ponudi nude hranu zaštićenu ovim žigom.

U okviru PD “Zlatiborski eko agrar“ posluje i Agrotehnički centar u Krivoj Reci.

Good Food & Wine Festival

Good Food & Wine Festival ima za cilj promociju Beograda kao najprestižnije siti brejk destinacije u regionu i šire, kao i sveukupne turističke privrede Srbije kroz prezentaciju naše tradicionalne hrane, vina, zanatstva i drugih delatnosti. Festival je nosilac prestižnog priznanja „Zvezda Beograda“ kao jedna od najboljih manifestacija u 2021. godini, koju je podržao Grad Beograd.

Cilj manifestacije Good Food & Wine Festivala je promocija naše zemlje u svim potencijalima: najboljoj hrani i vinima, bogatoj kulturi, gostoljubivim ljudima i turizmu.

„Good Food & Wine festival“ je dobitnik prestižnog priznanja „Zvezda Beograda“ za 2021. godinu kao jedna od najboljih manifestacija koju je u toj godini podržao Grad Beograd.

Festival tradicionalno organizuje Centar Spektar uz podršku Ministarstva turizma i omladine, uz brojne partnere iz Srbije i regiona.

Dobri i ukusni specijaliteti iz užičkog kraja (Foto: NT. Arhiva UžiceMedia)

Svi koji su posetili ovu jednisntvenu manifestaciju bili su u prilici da probaju najbolje ukuse Srbije i regije, uključujući ponudu iz užičkog kraja.

- Advertisement -