Mačkat je i ovog februara ugostio sve koji vole pršutu i druge suvomesnate proizvode, na Sajmu, koji se održava nakon dve godine pauze.

Mačkat, februar 2023. godine

Pobednici 21. ,,Pršutijade”:

U kategoriji najbolja goveđa pršuta pobednik ,,Pršutijade” je Dragoljub Šopalović, drugo mesto pripalo je Jeleni Stojanović, a treće Radu Šopaloviću, svi iz Mačkata.


Mačkaćanci su bili najbolji i u kategoriji svinjska pršuta, prvi je bio Aleksandar Radojičić, drugi Dragan Stojanović, a treće mesto osvojio je Vladimir Andžić.


Specijalna, Memorijalna nagrada Dušan K. Stojanović za dosadašnji uspeh i posvećenost manifestaciji uručena je Miliji Brkoviću iz Kačera.

Sa ovogodišnje „Pršutijade“ u Mačkatu (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)


Za posetioce je organizovana je nagradna igra a imena dobitnika saopštena juče, u nedelju, kada se Sajam i završio.

Imena dobitnika nagradne igre na Pršutijadi:

  1. Paket pršute- Mile Marjanović iz Sevojna
  2. Paket kobasice- Ruža Nedić iz Užica
  3. Paket slanine- Slađana Mitrović iz Užica
  4. Set noževa- Radoš Bogdanović iz Bajine Bašte
  5. Set noževa- Sofija ŠopaLović iz Mačkata

Na „Pršutijadi u Mačkatu ove godine posetioci su mogli da kupe goveđu pršutu po ceni od 2500-3000 dinara, cena svinjske je bila niža i kretala se od 1300-1600, kobasica su se mogle pazariti po ceni pod 1000-1200, slanina se mogla kupiti od 1200-1300, a čvarci su dostigli cenu od 1500 dinara za kilogram.

Najava manifestacije

Turisti koji na Zlatibor dolaze u zimskom periodu ne samo zbog prirodnih lepota ove planine već i zbog ukusa tradicionalnih proizvoda, zbog epidemioloških prilika u zadnje dve godine bili su uskraćeni za jedno lepo dešavanje – Pršutijadu.

„Zašto sve to radimo u selu Mačkat? Jer je to jedna od strategija i politika opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor, da se u taj turistički okvir svedu i ruralna područja naše opštine, a s druge strane, upravo najveći broj robnih proizvođača suvomesnatih proizvoda nalazi se u samom Mačkatu“, rekao je Miljko Radišić, u ime TO „Zlatibor“.

Ovako je na Pršuitijadi, dobar izbor, ukusno (Foto: Arhiva UžiceMedia)

„Ja bih rekao da je radost opšta, zadovoljstvo je opšte, i korist bi trebalo da ne bude zanemarljiva. Ove godine na „Pršutijadi“ u Mačkatu izlaže 12 proizvođača sa teritorije opštine Čajetina i delom iz sela sa teritorije Užica. Prilično manje nego što je bilo ranije, ali mislim da ćemo ovom organizacijom pokazati da ljudi treba da učestvuju i da će već sledeća biti brojnija“, rekao je Marko Marić, direktor PD „Zlatiborski eko agrar“.

Na današnjoj konferenciji za medije bili su prisutni i predstavnici proizvođljča suvomesnatih proizvoda. Milija Brković iz Kačara učestvovaće na ovogodišnjoj pršutijadi: „Ja sam učesnik od osnivanja do današnjeg dana, ako da Bog da još malo dočekam. Dosta puta sam pobeđivao, ali najvažnije je što je naše područje okruženo Zlatiborom i Tarom na kojima se uzgajaju najkvalitetnija grla od kojih se može napraviti ta prava užička, zlatiborska pršuta.“

Dugogodišnji učesnik pršutijade je i Nataša Andžić iz Mačkata: „Učestvovali smo od početka. Ovo je već 21. pršutijada. Zadnje dve godine nije se održavala zbog pandemije. Izlažemo sve vrste suvomesnatih proizvoda, goveđu, svinjsku, ovčiju pršutu, sve vrste kobasica, slaninu“.

Sa jedne od ranijih manifestacija (Foto: TO „Zlatibor“)

I ove godine biće organizovana nagradna igra za posetioce sa uobičajenom nagradom – paketima suvomesnatih proizvoda. Srećni dobitnik biće proglašen u nedelju, 12. februara, u 15:00 časova. Što se tiče kontrole kvaliteta proizvoda, ove godine će raditi stručnjaci iz firme „Jugoinspekt“ iz Beograda, a pobednici – najbolji proizvođači ovih suvomesnatih đakonija, biće proglašeni na otvaranju 21. Pršutijade.

Govoreći o kvalitetu tradicionalnih proizvoda, Miljko Radišić je na kraju konferencije naglasio: „Nemamo šta više da radimo na kvalitetu kad je on već postignut, samo da svi zajedno poradimo na daljoj održivosti same proizvodnje, tradicionalne recepture i geografskog porekla gde se proizvode suvomesnati proizvodi“, dodao je Radišić pozivajući na još jedno dobro druženje i degustaciju najboljih suvomesnatih proizvoda.

Organizatori manifestacije su TO „Zlatibor“ i PD „Zlatiborski eko agrar“ , Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, dok svesrdnu promoć pružaju Kulturnog centra Čajetina i KJP „Zlatibor“, sve pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, piše Mirjana Ranković Luković, novinarka „Zlatibor presa“ (www.zlatibor.org.rs) iz Čajetine.

Mačkat, selo u kome se održava pršutijada (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

O ranijim manifestacijama u Mačkatu pisali smo na UžiceMedia, kao i 2021. godine kada nije održana Pršutijada.

- Advertisement -