Sajam poljoprivrede organizovan je na Zatiboru, za ovu priliku otvorena je izložba poljoprivrednih mašina, a Arsen Đurić je rekao, da opština Čajetina pored izgradnje infrastrukture u svim zlatiborskim selima, kroz programe subvencija pokušava da poljoprivrednicima olakša proizvodnju i stvori uslove da mogu solidno i pristojno da žive.

Otvarajući 1. Međunarodni sajm poljoprivrede i ruralnog turizma pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević je istakao da je ovo samo početak pomoći ministarstva ovom kraju.

„Zahvaljujem se u ime ministra Martinovića i u svoje ime svima što prisustvujete otvaranju 1. Međunarodnog sajma poljoprivrede i ruralnog turizma na prelepoj kraljici turizma, na Zlatiboru, posebno svim zlatiborskim domaćinima, predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću, zaposlenima u Zlatiborskom eko agraru, predstavnicima Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi iz cele Srbije.

Ideja za pokretanja ovog sajma je nastala prošle godine, da se i u zapadnom delu Srbije, koji je okosnica i naše poljoprivrede i turizma, organizuje jedna ovako značajna privredna manifestacija“, rekao je Bogićević na otvaranju sajma.

Milan Stamatović i Ljubivoje Ršmović

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da je sajam logičan nastavak svih aktivnosti koje Opština preduzima kako bi pomogla ubrzanom razvoju lokalnih poljoprivrednih proizvođača i lakšem i bržem plasmanu svojih proizvoda.

„Ovaj sajam govori da smo na pravom putu, putu na kome razvijamo turizam i poljoprivredu našeg kraja. Upustili smo se u jedan ozbiljan, dugoročan posao da radimo u interesu građana, jer Srbija bez sela ne može napred.

Već više godina organizujemo naše poljoprivrednike da proizvode na savremen način i u tome ćemo im pomoći kroz opštinski Agrobiznis centar, koji poslednjih godina beleži ozbiljne rezultate.

Stamatović je dodao da on nije klasičan političar, već stanovnik Zlatibora koji govori o onome što je životno, što je realno.

„Borili smo se da sačuvamo i vaše privatno zemljište, da ostane kod vas, da vam ga neko ne otima, i sa druge strane se borimo da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište. Da ono ostane u državnom vlasništvu, koje bi se onda davalo privatnicima u zakup, a ne u vlasništvo“ uputio je Stamatović poruku svojim Zlatiborcima.

Direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić u ime jednog od organizatora sajma, je rekao da su „Zlatiborski eko agrar i Opština Čajetina dali sve od sebe da ova smotra ovako izgleda i verujemo da će ona biti dugovečna. Na Kraljevom trgu je postavljeno 40 štandova za prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, a 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije ima svoj prostor na parkingu sa druge strane jezera. Pored Srbije mamo izlagače iz Makedonije i Crne Gore“, rekao je Marić.

Sajam poljoprivredeOtvorena izložba poljoprivrednih mašina

U oviru 1. Međunarodnog sajma poljoprivrede i ruralnog turizma „Zlatibor 2024“, otvorena je izložba 20 proizvođača poljoprivrednih mašina među kojima je predstavljeno više modela traktora i nekoliko desetina priključnih mašina.

Prisutnima su se u ime organizatora sajma obratili predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić i direktor „Zlatiborskog eko agrara“ Marko Marić, a u ime izlagača Radovan Komad, direktor prodaje preduzeća „Majevica servis“ iz Bačke Palanke.

Đurić je rekao da je „po broju učesnika koji su prikazali svoju poljoprivrednu mehanizaciju i proizvođača koji su izložili svoje prehrambene proizvode na Kraljevom trgu, ovaj sajam, iako se održava po prvi put, već ostvario svoju misiju i da je uveren da će za nekoliko godina ovo biti veoma značajan međunarodni sajam“.

„Opština Čajetina u poslednjih desetak godina značajno subvencioniše svoje poljoprivredne proizvođače sa 40 do 65 odsto kroz pomoć u nabavci sve poljoprivredne mehanizacije, sadnog materijala i svega onoga čime se naši poljoprivrednici bave. Taj vid subvencija, koje se realizuju preko Zlatiborskog eko agrara, je doprineo povećanju broja grla na teritoriji opštine Čajetina, a i povećaju se površine pod zasadima“, naveo je Đurić.

Opština Čajetina, istakao je Đurić, pored izgradnje infrastrukture u svim zlatiborskim selima, kroz programe subvencija pokušava da poljoprivrednim proizvođačima olakša njihovu proizvodnju, odnosno da stvori uslove da oni mogu solidno i pristojno da žive od svog rada.

Zahvaljujući se u ime svih izlagača organizatorima sajma, direktor prodaje preduzeća „Majevica servis“ Radovan Komad je naglasio da je njihovo preduzeće upravo kroz program agrarne politike opštine Čajetina ohrabreno da dođe na ovaj sajam, kao i da razvija nove proizvode sa kojima je nastupilo na Zlatiboru.

„Na sajmu smo izložili univerzalne traktore od 60 i 90 konjskih snaga, spremne da rade bilo koju operaciju oranja, spremanja zemljišta ili setve. Čajetinsko preduzeće „Zlatiborski eko agrar“ već koristi pet od 120 priključnih mašina iz našeg proizvodnog asortimana, dokazanih da i na Zlatiboru mogu da rade na bilo kom tipu zemljišta“, naveo je Komad.

Tekst Sajam poljoprivrede i fotografije: Opština Čajetina

Sa otvaranja Sajma poljoprivrede na Zlatiboru

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -