„Zlatiborska čarolija“, zimski pozorišni festival za decu, prilika da svoje mališane dovedete da pogledaju dečje predstave u pozorišnoj sali Kulturnog centra Zlatibor, gde će nastupiti pozorišta iz Kragujevca, Kruševca i Užica.

Prvog dana festivala, u utorak 17. januara, mališani će imati priliku da uživaju uz predstavu „Ježić Žožo“, pozorišta za decu iz Kragujevca. U sredu, 18. januara, gostovaće Narodno Pozorište iz Kruševca sa predstavom „Ružno pače“. I poslednjeg dana revije, u četvrtak 19. januara, najmlađa publika će imati priliku da uživa u predstavi „Vasilisa Prekrasna“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

U najkraém biće to prava zlatiborska čarolija za decu koja će pratiti sledeće priče:

„Zlatiborska čarolija“: Ježić Žožo, Pozorište za decu Kragujevac

Kao svaki pravi jež, ježić Žožo ima oštre bodlje koje prete svima, pa i njegovim prijateljima. Svi se plaše da ih ne ubode i izbegavaju ga. Žožo je bio veoma tužan zbog toga. Zato je, jednoga dana, odlučio da ukloni svoje iglice. Svi su spremno prihvatili njegovu ideju i zauzeli se da mu pomognu. Uz podršku prijatelja, Žožo kreće u avanturu zvanu: Oslobodite me bodlji! Predstava „Ježić Žožo“ govori o tome koliko je važno istrajati u svojoj različitosti, čak i ako si neobičan za svoje okruženje. Jer, uostalom, kakav je to jež bez bodlji?

Autor je Kuzman Krstev, reditelj Emilija Mrdaković. Igraju: Milica Redžić Vulević, Ljubica Radomirović, Nevena Brzaković, Dubravka Brkić i Vladimir Đoković. Predstava se preporučuje deci starijoj od tri godine.

„Zlatiborska čarolija“: Ružno Pače, Narodno Pozorište Kruševac

Lutkarska bajka ’’Ružno pače’’ svojim apstraktnim jezikom, u kome su stopljeni fantastičan i realan svet, dobro i zlo, pomaže detetu da savlada strahove, prihvati različitost kao kvalitet koji će ga obogatiti, prenoseći mu poruku da se samostalnost, moralna zrelost, kao i u uključivanje u svet odraslih, mogu postići jedino vlastitim delovanjem i preuzimanjem odgovornosti za svoje postupke.

Po Andersenovoj priči tekst adaptirala i napisala Nataša Ilić, režija i scenografija: Zoran Lozančić, kreacija i izrada lutaka: Dragana Đurić i Dušan Stanković, muzika: Borivoje Mladenović. Igraju: Biljana Jocić Savić, Slađana Nestorović Ristić, Jovanka Andrić, Jovana Đorić i Nikola Rakić. Predstava je namenjena za decu stariju od tri godine.

Vasilisa Prekrasna, Narodno Pozorište Užice

Poštenje i hrabrost, pobuna protiv zla čak i ako ste u toj pobuni usamljeni, a uglavnom jeste, put je ka sreći i ispunjenosti. Dobro pobeđuje uprkos moći i snazi protivnika, najčešće zato što se na putu ka istini i pravdi ipak naiđe na dobronamerne i pomagače. Čak i kada je ironičan, na kraju priče Carevom zatočniku, pisac je dvorskoj ludi dao zadatak da nas podseti da je „dužnost svakog čoveka da se bori/ protiv spodoba i nemani zlih“, a da će „za nagradu, možda, pevač neki/bedni/ ispevati o tome koji stih“.

Pisac je Miodrag Miša Stanisavljević, reditelj Vahidin Prelić, scenografija i kostim Tamara Bušković, kompozitor Luka Stanisavljević, dizajn zvuka Nikola Pejović i dizajn svetla Aleksandar Rosić. Igraju: Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Branislav Ljubičić, Janko Radišić, Nikola Penezić, Biljana Prokić, Tijana Karaičić Radojičić, Divna Marić, Vahidin Prelić i Biljana Zdravković (glas). Predstava je namenjena deci starijoj od šest godina.

Iz predstave „Vasilisa prekrasna“ (Foto: NP Užice)

Zimski pozorišni festival za decu „Zlatiborska čarolija“ biće organizovan od 17. do 19. januara, na Zlatiboru, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Zlatibor, sa početkom u 13:00 časova. Ulaz je slobodan, ali je broj mesta ograničen.

Organizatori revije pozorišta za decu „Zlatiborska čarolija“ su Opština Čajetina i Turistička organizacija „Zlatibor“.

- Advertisement -