„Matine na gondoli“ je manifestacija kojom Zlatiborci žele da promovišu najvažniji projekat i najveću investiciju u istoriji opštine Čajetina, koji je finansiran isključivo iz opštinskih sredstava, a koji je i opravdao i nadmašio najoptimističnija očekivanja.

Zlatibor – Tornik – Ribnica „Matine na gondoli“

Javno preduzeće  „Gold gondola Zlatibor“ po prvi put je organizovala „Matine na gondoli“ za prijatelje, saradnike i brojne novinarske ekipe. Tokom druženja, prisutnima su predstavljeni rezultati dosadašnjeg rada, i najavljene naredne aktivnosti Gold gondole.

Gondola je Zlatiborce koštala oko 13 miliona evra, koliko je ulogženo u izgradnju i opremu. Kredit je otplaćen pre vremena, prošle godine, kazala je novinarima direktorka „Gold gondole Zlatibor“ Bojana Božanić, iznoseći podatke o posećenosti.

Za godinu dana gondolom se vozilo 300.000 turista, od januara do početka maja 100.000, a u januaru gondolu je koristilo 38.000 turista. Ovo su pokazatelji koji ukazuju da je bilo neophodno povećati broj kabina, što je i učinjeno i sada je u opticaju još 18 novih.

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 800 putnika po satu u 72 zasebne kabine sa po 10 mesta. Vožnja Gondolom pruža impresivnih 50 minuta živopisnih pejzaža Zlatibora.

Maksimalan kapacitet je 90 kabina i prevoz 1.000 putnika u jednom satu, pre renoviranja je bilo 600 putnika. Sa povećanjem broja kabina, smanjena su čekanja na vožnje, a pravi efekat se očekuje tokom narednih letnjih meseci i jeseni.

„Od lakomice do Gold gondole“

Matine je počeo retrospektivnom izložbom fotografija „Od lakomice do Gold gondole“, koja je upriličena na vrhu Tornika. Druženje je nastavljeno na međustanici, gde je direktorka gondole Bojana Božanić, istakla da je u pitanju najvažniji projekat i najveća investicija u istoriji opštine Čajetina, finansiran isključivo iz opštinskih sredstava.

– Ne samo da je opravdao, već je i nadmašio najoptimističnija očekivanja. Ovo je projekat, čiju realizaciju su pomogli partneri iz francuske kompanije POMA. Dosadašnji rad je obeležen velikim interesovanjem javnosti, medijskom pažnjom i obaranjem mnogih rekorda. Najviše priznanje, koju dodeljuje Opština Čajetina, “Zlatiborska povelja”, dodeljena nam je posle samo godinu dana rada. Veoma smo ponosni na nju jer su naši napori prepoznati, ali i obavezujući nas da budemo stalno bolji.”

Bojana Božanić, direktorka Gold gondole Zlatibor (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Gold gondola ima ogroman značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor već i za čitavu Srbiju, jer je turistička ponuda zemlje ovim projektom dodatno obogaćena, i postavljena na sam pijedastal atraktivnosti u ovom delu Evrope, – kazala je Božanić, napominjući da je ovo jedan je od novih sadržaja, koji će ovog leta biti ponuđen turistima koji se budu vozili zlatiborskom, panoramskom gondolom, kako bi što više upoznali i uživali u prirodnim lepotama Zlatibora.

Na ovom prostoru planiraju se novi sadžaji za decu i odrasle, od velnes dana do edukativnih sadržaja. Pri povratku sa Tornika, pored Ribničkog jezera, priređen je koktel i posluženje uz zvuke gitare za koje se pobrinuo glumac Janko Radišić.

– Zlatibor pre i posle gondole, definitivno nije isti. Gondola je okosnica razvoja turizma na Zlatiboru u narednom peridu. Naš cilj je da ona bude nezaobilazan sadržaj u svakom dolasku na našu „zlatnu“ planinu, i leti i zimi, da se ljudi voze i da mogu da vide nešto interesantno,– kazala je Božanić.

Prvi „Matine na Gold gondoli“ (Foto: N. Tošić Užicemedia)

Više fotografija sa manifestacije „Matine na gondoli“ na FB stranici UžiceMedia (UM) i na Instagramu UM.

Najava manifestacije „Matine na gondoli“

Ovo je projekat, čiju realizaciju su pomogli partneri iz francuske kompanije POMA, od prvog dana je propraćen velikim interesovanjem javnosti, medijskom pažnjom i obaranjem rekorda, navode iz Gold gondole i dodaju:

„Zlatiborska Gold gondola ima ogroman značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor već i za celu Srbiju, jer je turistička ponuda zemlje ovim projektom dodatno obogaćena, i postavljena na sam pijedastal atraktivnosti u ovom delu Evrope.

Radovi na Gold gondoli započeti su u avgustu 2015. godine, i uprkos svim izazovima i vanrednim stanjem, uspešno su završeni i gondola je svečano puštena u rad 14. januara 2021. na zadovoljstvo svih nas i naših posetilaca.“

Zlatiborska gondola najduža na svetu

Inače panoramska, Gold gondola“ na Zlatiboru duga je oko devet kilometara, počela je sa radom januara 2021. godine, najskuplja i najveća investicija čajetinske opštine, kompletan iznos od oko 13 miliona evra obezbeđen je budžetskim sredstvima ove opštine. Izgradnja je trajala pet godina, a panoramska gondola povezuje turistički centar Zlatibora sa vrhom Tornik, na nadmorskoj visini od 1 500 metara, a tu počinje i skijaška staza Tornik.

Evo još nekoliko podataka: gondola se kreće brzinom od oko šest metara u sekundi, kapacitet je 600 putnika na sat, u 55 kabina, a maksimalni kapacitet je 1000 putnika u 90 kabina. Na sredini trase od početne stanice, ka vrhu Tornika je Ribničko jezero, a pored njega planira se izgradnja međustanice. Bar je tako bilo na početku rada, u međuvremenu se još radilo na zlatiborskoj gondoli, pa su i kapaciteti za prevoz turista povećani.

Planiran je takođe, na površini od preko 200 hektara, projekat pod imenom „Novi Zlatibor“ koji će, upućeniji kažu, biti centar za zdravstveni i sportsko – rekreativni turizam, pisali smo ranije.

„Ovom prilikom želimo da vam pokažemo rezultate našeg dosadašnjeg rada na koje smo ponosni, i da najavimo nove sadržaje i buduće aktivnosti“, navode organizatori manifestacije „Matine na gondoli“ zlatiborske Gold gondole, koje se održava danas u popodnevnim satima.

Gold gondola Zlatibor, sa otvaaranja u januaru 2021. godine (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -