Učesnici akcije krenuli su od početne tačke Kolijevka ka Uvcu starom stazom koja je pre izgradnje puta jedina vodila do sela Uvca iz smera Stubla.

Na svom putu obišli su manastir koji je posvećen rođenju Presvete Bogorodice (Mala Gospojina), a prema malobrojnim zapisima i narodnom predanju predstavljao je jedan od većih srpskih duhovnih centara u doba Nemanjića. Planinari su se dalje kretali nizvodno preko širokih plodnih ravnica uz reku, sve do Skakavca i stare Spirove vodenice. Od te tačke,  staza kreće okomito uzbrdo grebenski sve do vrha Zakopina (1186mnv) na kome se nalazi planinarski dom posvećen Aleksandru Džavoviću i dalje nastavlja ka mestu Kolijevka, početku i cilju ove planinarske staze.

Planinari „Tornika“ u manastiru Uvac


U akciji je učestvovalo sedam planinara koje ni loši vremenski uslovi usled slabe kiše i snega nisu sprečili da uživaju u lepotama Uvca. Pet planinara članovi su PK „Tornik“ a po jednog  predstavnika imali su i PD „Aleksandar Džavović“ i PD „Rujno“.

Planinarski klub „Tornik“ okuplja ljubitelje planina i prirode, u cilju širenja pozitivnog stava prema prirodi i zdravog načina života. Svi zainteresovani ljubitelji planinarenja mogu postati članovi a cena godišnje članarine iznosi 600 dinara za nove članove dok stari članovi koji poseduju karticu plaćaju 500 dinara.

Naredna akcija PK „Tornik“ je Murtenica 16. maja. Svi zainteresovani za više informacija mogu pozvati 064/15 65 578. Vodič: Marko Džambasović MB778.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Fotografije: Info centar TO „Zlatibor“

- Advertisement -