Pravoslavna Nova godina biće obeležna i ove godine u užičkom kraju, predviđen je tradicionalni doček u selu Jablanica gde svake godine veliki broj gostiju prisustvuje ovoj manifestaciji. U Užicu za doček planiran rok koncert u GKC.

Pravoslavna Nova godina:

Moondance u Gradskom kulturnom centru

Užički rok sastav sa dugogodišnjim stažom na ovdašnjoj muzičkoj sceni, Moondance, nastupiće na dočeku pravoslavne Nove godine u klubu Gradskog kulturnog centra u petak, 13. januara sa početkom od 22:00 časa.

Ulaz na koncert je slobodan.

Tradicionalni doček u Jablanici

Tradicionalni doček srpske Nove godine održava se i ove godine ispred crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice u Jablanici. Kao i prethodnih godina očekkuje se da ovoj manifestaciji prisustvuje veliki broj gostiju i dočekuje pravoslavnu Novu godinu. Predviđen je doček uz Božić Batu, paketiće za najmlađe, planiran je bogat kulturno-umetnički program, neće ni ove godine izostati zvuk trube, biće priređen vatromet, uz tople napitke, kkuvanu rakiju, kuvano vino, čaj, pripremaće se lovački gulaš, kuvani kupus i drugi zlatiborski specijaliteti, koji će biti pripremani na licu mesta.


Pravoslavna Nova godina: Programom ovogodišnje manifestacije u Jablanici predviđeno je večernje bogosluženje, loženje badnjaka, podela paketića uz prigodne dečije recitacije, a potom će biti priređen kulturno-umetnički program. Na kraju je predviđen novogodišnji vatromet.

Organizator dočeka pravoslavne Nove godine u selu Jablanica je istoimeno Turističko udruženje u saradnji sa mesnom crkvom, Mesnom zajednicom Jablanica, Lovačkim udruženjem, uz pomoć Turističke organizacije „Zlatibor“, Kompanije „Gold gondola“, Kulturnog centra Čajetina, a sve pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Pravoslavna Nova godina: Zašto je i od kada slavimo

A ako se pitate zašto slavimo Srpsku Novu godinu, evo nekoliko podataka. Naučnici su samo delimično u pravu kad kažu da je srpska Nova godina u stvari starokalendarska, po računanju vremena koje je ustanovio Julije Cezar, pa se zove i julijanska.


Srpska Nova godina može se nazvati i pravoslavnom, jer je slave Rusi, Gruzini monasi na Svetoj Gori, pa čak i pravoslavni Japanci. Ipak, srpska Nova godina je nešto drugo, jer je nastala kao znak otpora pokušajima da se zatre srpski identitet.


Zato je julijanska Nova godina za Srbe tipično srpska, jer je nastala pomalo iz inata. Ona nije počela da se slavi javno i prkosno 1919. godine, kada je Kraljevina SHS za vancrkvene svrhe usvojila novi gregorijanski kalendar. Štaviše, SPC se zalagala za usklađivanje kalendara i za to su angažovali velikog naučnika Milutina Milankovića. Srbi su postali smunjičavi tek 1923, kada je iz Zagreba poručeno da pravoslavna slavlja navodno štete privredi i trgovini.

Vreme za poravoslavnu Novu godinu

Srpsku Novu godinu dočekaćemo uz sneg, jer se prema prognozi RHMZ, od danas u Srbiji očekuje pad temerature, kiša a potom i sneg prvo na planinama. Očekuje se da će ga Srpsku Novu biti od 10 do 15 centimetara.

- Advertisement -