Zavrni rukave: U okviru akcije čišćenja Srbije u Užicu će akcija biti organizovana u parku Borići na Dovarju. Svi zainteresovani mogu se priključiti, potrebno je poneti rukavice i dovoljno kesa za smeće.


Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica ljudskih aktivnosti po životnu sredinu.

Dan planete Zemlje zvanično je proglašen na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, na kojoj je usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja i dan borbe protiv narušavanja životne sredine.

Proleće na planini (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Dan planete se obeležava od 1970. godine, a 2009. godine Generalna skupština UN donela je Rezoluciju težeći da istakne globalni značaj obeležavanja ovog datuma, u cilju upozorenja na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živimo i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenjem životne sredine.

Zavrni rukave, po deseti put, sutra u Srbiji

Najveća nacionalna kampanja čišćenja, Zavrni rukave, održava se po deseti put u subotu, 22. aprila, od 12:00 do 14:00 časova.
Akcija se organizuje nekoliko puta godišnje u cilju da se tokom jednog dana okupi što više organizacija, grupa građana i pojedinaca da bi istovremeno čistili desetine različitih zagađenih tačaka u Srbiji, podseća klima101.rs. Na ovom portalu možete pogledati još zanimljivih tema iz ove oblasti, poput intervjua: Slobodan Jerotić: U zelenoj privredi nema mesta prirodnom gasu.

Za kampanju čišćenja Srbije pod nazivom „Zavrni rukave“ prijavljene su 153 lokacije širom Srbije, akcija koju organizuje ekološki pokret Eko straža i biće održana 22. aprila, u 12:00 časova, na Dan planete zemlje. Najveća akcija čišćenja je bila pre dve godine, kada su prijavljene 54 lokacije u kojima je učestvovalo 2.500 ljudi u 30 različitih gradova i sela.

U okviru akcije čišćenja Srbije u Užicu će akcija biti organizovana u parku Borići na Dovarju. Svi zainteresovani mogu se priključiti, potrebno je poneti rukavice i dovoljno kesa za smeće.

„EKOLOŠKA SVEST – Edukacija i aktivizam“

Podsećamo, početkom nedelje, u Užicu je organizovana tribina „EKOLOŠKA SVEST – Edukacija i aktivizam“ u organizaciji „Užičke akcije“, na kojoj se govorilo o značaju zaštite životne sredine, aktivizmu mladih, kvalitetu vazduha u Užicu, mini-hidro elektranama, zaštiti ribljeg fonda na reci Đetinji. Na konferenciji su govorili: prof. dr Ratko Ristić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, Dragan Simović, predsednik udruženja „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“ i Radovan Novaković, predsednik udruženja „Užička akcija“.

Kanjon Đetinje, imamo blago, ali ga slabo čuvamo (Foto: N.Tošić)

U jednoj od ranijih akcija Dan planete zemlje bio je Posvećen mladima, obrazovanju, akcijama čišćenja životne sredine, što smo prop0ratili na UžiceMedia, a 2020. godine Dan planete zemlje, pisali smo, bio je u senci pandemije koronavirusa.

- Advertisement -