Prolećno čišćenje započnite od kupatila koja brzo mogu postati neuredna ako se ne održavaju redovno. Vodena para, odnosno vlaga ih čini plodnim tlom za stvaranje bakterija i buđi, posebno na fugnama između pločica. Isto tako, kosa i ostaci sapuna se često mogu naći na slivnicima kade ili lavaboa, baš kao i kamenac na slavinama koji nastaje od vode iz vodovoda.


Sve ovo može učiniti da vaše kupatilo izgleda staro i zapušteno, iako je zapravo samo zaprljano. U krajnjem slučaju, to može umanjiti vrednost vaše nekretnine ako je prodajete.

Ako kupatilo izgleda staro i zapušteno to će umanjiti cenu nekretnine (Foto: N.T. Užicemedia)


S obzirom da je kupatilo prva prostorija u koju odemo nakon što ujutru ustanemo, sasvim je izvesno da bi nam njegov lep izgled mogao ulepšati dan koji je pred nama. Pa ako još uvek niste krenuli sa sređivanjem, evo nekoliko saveta za prolećno čišćenje koji će vam pomoći da vaše kupatilo ponovo dobije stari sjaj.

Prolećno čišćenje: Zamenite stare prostirke

Ako su prostirke i staze u kupatilu stare, onda teško da će pranje pomoći da ponovo povrate svoj stari izgled i mekoću. U tom slučaju najbolje bi bilo da potražite nove staze za vaše kupatilo koje će odgovarati njegovom dizajnu. Danas je asortima šarolik, i u prodavnicama se mogu pronaći staze najrazličitijih dezena. Ipak, pri izboru pre svega obratite pažnju na kvalitet i praktičnost u pogledu održavanja.

Sa druge strane, ako su vam prostirke relativno nove, možete ih jednostavno oprati. Pre nego što ih ubacite u veš mašinu obavezno ih usisajte, jer su najčešće pune dlaka. Odaberite odgovarajući program pranja jer staze mogu biti pamučne, vunene ili sintetičke. Velike i guminirane staze perite ručno, u lavoru ili kadi.


Vodite računa da ne preopteretite veš mašinu. Staze, baš kao i peškiri, upijaju puno vode i mogu biti prilično teške. Za mašinsko pranje staza je najbolje koristiti tečni deterdžent, jer se tako u njima neće zadržati nerazbijene grudvice praška za pranje.

Prolećno čišćenje: Redovno perite stakla tuš kabine i zavese za kadu

Ako u svom kupatilu imate tuš kabinu, sigurno znate koliko lako se paravani od stakla zaprljaju i zašto je potrebno da ih redovno održavate. Najjednostavnije je da napravite rastvor od 150 ml belog sirćeta, 50 ml sredstva za pranje sudova i 100 ml prokuvane vode. Sastojke dobro promešajte i naspite u flašicu sa rasprkivačem. Poprskajte staklo tuš kabine i suvom pamučnom krpom prebrišite. Sva prljavština i kamenac koji su se nakupili na staklu će se skinuti. Ne dozvolite da se paravani previše zaprljaju, čistite ih barem jednom u dve nedelje.


Kada su zavese za kadu u pitanju, stare i dotrajale je najbolje zameniti novim. Kada dotraju one obično pri samom dnu počinju da hvataju buđ. To izgleda prilično ružno, ali je takođe i higijenski prilično nepoželjno. Zato je najjednostavnije da kupite novu zavesu. One nisu preterano skupe a izbor je zaista velik.


Naravno, ukoliko je zavesa nova, biće dovoljno da je pravilno održavate. Najjednostavniji način da to uradite je da je povremeno skinete zavesu i operete je u veš mašini. U tu svrhu možete koristiti kratak program za brzo pranje, tako da ćete za pola sata već imati čiste zavese.
Preporuka je da zavese za kadu perete barem jednom mesečno. Ako ih niste prali duži vremenski period, najpre ih potopite u toplu vodu neka odstoje par sati. U vodu dodajte oko 1 decilitar sirćetne kiseline i stavite dve šake kuhinjske soli. Nakon što zavesa odstoji, izvadite je, isperite i okačite da se osuši.

Toaletni pribor za kupatilo (Foto: Pexels.com)

Rešite se nepotrebnih stvari i dobro izribajte sanitarije

Pre nego što počnete sa čišćenjem uklonite iz kupatila sve stvari koje više ne koristite. Ambalaža sredstava za negu kose i kože, šminka, paste i četkice za zube su predmeti koji se sigurno nalaze i u vašem kupatilu. One istrošene i one koje više ne koristite pokupite i bacite. Budite nemilosrdni i ne ostavljajte bilo koje pakovanje samo zato što vam je žao da ga bacite iako znate da njegov sadržaj i dalje nećete koristiti. Osim što će kupatilo izgledati urednije, sigurno je i da ćete osloboditi prostor za odlaganje drugih, bitnijih stvari.


Zatim pređite na ribanje i glancanje. U tu svrhu možete koristiti neka od hemijskih sredstava dostupnih u prodavnicama ili ona koja možete i sami napraviti. Mi vam predlažemo drugu opciju, pri čemu je najjednostavnije iskoristiti sirće. U lavor ili neku drugu posudu stavite belo sirće i prokuvanu vodu u razmeri 60:40. Zatim natopite krpu kojom ćete brisati lavabo i kadu u rastvor i jednostavno prebrišite. Ako na slavinama, lavabou ili kadi ima kamenca, ostavite sredstvo da malo duže odstoji (oko pola sata), kako bi delovalo. Zatim uzmite tuš i sve lepo isperite mlakom vodom.


Kada su u pitanju pločice, vodite računa ako upotrebljavate hemijska sredstva koja se mogu kupiti u prodavnici. Uvek prvo probajte u uglu koji nije vidljiv, pa ako je sve u redu onda možete nastaviti sa pranjem. Neki od prirodnih materijala, kao što je kamen, su osetljivi na jaka hemijska sredstva.


Ako ne želite hemiju, iskoristite ono što imate u svojoj kući. Rastvor za čišćenje pločica možete pripremiti od vode, sirćeta, limunovog soka i sode bikarbone. Pomešajte u neku posudu sedam šolja vode, četvrtinu šolje sirćetne kiseline, trećinu limunovog soka i pola šolje sode bikarbone. Rastvor sipajte u flašicu sa raspršivačem i nanesite na pločice. Zatim uzmite suvu krpu ili sunđer sa grublje strane i trljajte dok se ostaci kamenca i fleke ne skinu.

Ako su fleke jače možete dodati i malo deterdženta za pranje sudova. Nakon što sve dobro istrljajte uzmite tuš i isperite pločice mlakom vodom. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni sjajem pločica u vašem kupatilu! Ne zaboravite da čišćenjem i sređivanjem kupatila brinete i o vašem opštem zdravlju.

Unesite sveže mirise

Još jedan od koraka koji možete preduzeti kada je u pitanju prolećno osvežavanje kupatila je da ga učinite mirišljavijim. Nabavite nekoliko sveća i sapuna sa mirisom lavande, ruže ili citrusa kako biste stvorili opuštajući osećaj i atmosferu u kupatilu. Sveće postavite na police i pored njih dodajte neke detalje da biste pored čula mirisa uključili i čulo vida. To će vas dodatno opustiti kada odete na kupanje ili tuširanje nakon napornog dana.

Uz pomoć aromatičnih ulja osvežite prostor (Foto: Unsplash.com)


Ako ne želite da kupujete mirisne sveće i više ste okrenuti prirodi, možete ih napraviti i sami. Biće vam dovoljno malo pčelinjeg voska, (koji možete nabaviti u svakoj pčelarskoj zadruzi), malo konca (za fitilj), aromatičnog ulja i posude u koje ćete izliti vaše “home made” mirišljave sveće.

Dodajte malo zelenila

Ako imate dovoljno prostora u kupatilu, onda ga možete “oživeti” i nekom biljkom. Štaviše, prema Feng Shui pravilima, biljke su jako poželjne u ovom prostoru. Osim što će proizvoditi kiseonik u jednom prostoru koji je prilično zatvoren, posebno kada su stanovi u pitanju, potiskivaće i negativnu energiju. Pravila Feng Shui-a kažu da biljke treba postaviti na severnoj strani kupatila.

Vodite računa o izboru biljaka za kupatilo, jer ne podnose sve podjednako dobro vodenu paru. Neke od dobrih opcija mogu biti zlatni potos, mala paprat, svekrvin jezik, aloe vera, jedarce ili bambus. Ove biljke ne zahtevaju puno pažnje a takođe im nije potrebno ni puno sunčeve svetlosti. Generalno, kada birate biljke za vaše kupatilo birajte zelene, nikako cvetnice. Naravno, u zavisnosti od veličine prostora kojim raspolažete birajte i veličinu biljke. Za manja kupatila biće sasvim dovoljno jedan ili dve saksijice, ali ako imate veliko kupatilo slobodno uzmite i veću biljku.


Kupatilo je prostorija u kući koju jako često posećujemo tokom dana. Pre svega treba ga redovno održavati iz higijenskih razloga. Međutim, učiniti ga prijatnim mestom za opuštanje dok se kupate je korak dalje.

Nadamo se da će vam ovi naši saveti vezani za prolećno čišćenje kupatila pomoći da ga osvežite i učinite još lepšim.


Autorka: Srbijanka Stanković

- Advertisement -