U centru pažnje ovogodišnjeg Dana planete Zemlje su mladi, obrazovanje o zaštiti životne sredine i zajedničke akcije kako bi naša i svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila još od 1992. godine, kada je zvanično proglašen kao dan zaštite zdrave i čiste životne sredine, kao i dan spašavanja i pomoći ljudima, životinjama, pticama, insektima i geografskim oblicima reljefa, koji se menjaju i nestaju pod uticajem delovanja čoveka na zagrevanje planete.

Dan planete Zemlje zvanično je proglašen na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, na kojoj je usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja i dan borbe protiv narušavanja životne sredine.

Velika brana (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

U Programu za zaštitu i unapređenje životne sredine Grada Užica i za 2021. godinu je predviđeno saniranje i uređenje divljih deponija, posao koji je počeo tokom protekle godine. Za ovu namenu iz grdskog budžeta prošle godine je izdvojeno oko 6,6 miliona dinara.

A da se ne odnosimo najbolje prema životnoj sredni brojni su primeri, ovoga puta pominjemo Potpećko jezero, ne samo zato što je najsvežiji primer, nedavno je bilo preplavljeno plastičnim otpadom, do te mere da je svakoga hvatala jeza kada je gledao snimke i fotografije.

A povodom obeležavanja Svetskog dana voda, ovog 22. marta, JKP „Vodovod“ Užice u saradnji sa Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Užica, po peti put je raspisao konkurs za učenike osnovnih škola. Pristiglo je preko 100 radova na temu „Voda u borbi protiv virusa“, najbolji su nagrađeni, više u tekstu povodom Svetskog dana voda.

Prošle godine Dan planete zemlje protekao je u senci pandemije koronavirusa, pa su mnogobrojne manifestacije ovim povodom otkazane.

A kako se ranijih godina obeležavao ovaj dan možete videti OVDE.

Reka Drina (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -