Za čistiju Đetinju, protest na kome je iskazano nezadovoljstvo odnosom lokalne gradske vlasti prema zagađenju reke Đetinje, priobalja, stanju užičkih potoka… Dok je protest trajao emitovana je pesma „Dok tiho Đetinja šumi“, a na početku skupa pojavili su se najmlađi sa balonima i prslucima na kojima je pisalo rendžer. Okupljeni građani prošetali centrom grada i gradskom Plažom.

Okupljeni građani, predvođeni predstavnicima Užičke odbrambene lige i Sindikata „Sloga“, zatražili od užičke vlasti i gradonačelnice da hitnim merama spreče dalje zagađenje reke Đetinje i odgovore na ova pitanja kako bi se izborili za čistiju Đetinju:

Reka Đetinja, treba li komentar (Foto: Iz arhive UžiceMedia)
  • Dokle je stigla izrada kolektora u Turici;
  • Tražimo rešenje za Volujački potok, koji ima dosta zagađivača;
  • Uređenje korita Đetinje i priobalja;
  • Trajno rešenje i uspostavljanje kanalizacione mreže na Beloj Zemlji;
  • Zabrana budućih i preispitivanje dosadašnjih građevinskih radova u klisuri Đetinje;
  • Uspostavljanje funkcionalne komunalne i sanitarne inspekcije, da budu servis građana;
  • Trajno urbanističko rešenje i plan za gradsku plažu, šta je sve planirano, šta se događa sa „Turistom“.

Zahteve je okupljenim građanima pročitao predsednik Sindikata „Sloga“ Glišo Vidović, koji je svaki od zahteva prokomentarisao poput stanja u Adi:

Ja uopšte ne znam kako ovaj narod u Adi danas živi, još malo pa ćemo im donitrati gas msake“, uz poruku da je vreme za građansku borbu protiv korupcije, da institucije, inspekcije moraju da rade svoj posao, i da greše svi koji kažu da ih politika ne interesuje.

– Politika je danas sve. Politika naše dece je naša politika i mi kažemo da nećemo više ćutati… A kada je reč o Đetinji, dajemo reč da ćemo se boriti da spasemo reku ,- rekao je Vidović.

Predsednik Sindikata „Sloga“ Glišo Vidović (Foto: N.T. UžiceMedia)

Govornici su, poput predsednika „Sloge“ Dragana Aleksića, isticali da je u pitanju isključivo građanski protest, a ne politički. On je pozvao na razumevanje, ukazao da ovaj probem mora biti zajednički i da se svi moraju izdići „iznad politike“.

– To moramo uraditi, u suprotnom ćemo biti taoci korumpiranih političara. Užičani moraju da sačuvaju svoju reku, – poručio je Aleksić.

Predsednik Užičke odbramnene lige i odbornik u gradskoj Skupštini, Dejan Krčevinac, u svom obraćanju se zapitao da li će građani konačno biti u prilici da sami donose odluke o prioritetima, jer „Užičane niko nije pitao kada se gradila Boginja na kružnom toku na ulasku u grad, niti kada su počeli radovi na drugom kružnom toku“. Treba da nas je „sramota što smo izgubili plažu, ali i mnogo toga u gradu“, rekao je Krčevinac, iznoseći i niz drugih kritika na račun gradske vlasti.

– Hoćemo da budemo pitani koji su prioriteti ovog grada, gde ide naš novac? Da li je kolektor u Turici trebalo da bude završen u junu prošle godine, sklonjena je tabla izvođača radova, svašta se priča. Kažu prirodna je pojava sve što trenutno pluta po reci, a ja kažem jeste prirodno je da fekalije dolaze iz Turice na Plažu, ali nije zdravo.

Predsednik Užičke odbramnene lige i odbornik Dejan Krčevinac (Foto: N.T. UžiceMedia)

Protest „Za čistiju Đetinju“ podržala je Inicijativa za Požegu, a Užičanima se u njihovo ime obratio Bogdan Radovanović, navodeći da su postigli dobre rezultate u svojoj lokalnoj sredini, uz poruku da zajedno „moramo braniti resurse koji pripadaju svima nama“.

Na mirnom protestu, okupilo se nekoliko stotina Užičana, u organizaciji udruženja Užička odbrambena liga (UOL) i Sindikata „Sloga“, rečeno da je ovo prvi u nizu da se povrati stari sjaj „užičkog mora“, jer zabrinjava podatak da se trenutno od Plaže do hale Veliki park uliva 70 kanalizacionih izvoda, od kojih većina nije pod kontrolom. Učesnici skupa su poručili da neće biti odustajanja i da će istrajati da odbrane Đetinju.

Protestno okupljanje u Užicu pratio je veliki broj novinarskih ekipa (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Za čistiju Đetinju: A šta radi grad?

Prema izjavi užičke gradonačelnice, dr Jelene Raković Radivojević, koja je juče u toku dana pre protestnog okupljanja prošetala sa saradnicima pored Đetinje, grad izdvaja sredstva i čini sve da se problemi reše.

Gradonačelnica Užica sa saradnicima obišla je nekoliko lokacija duž korita reke Đetinje na čijem toku su se prethodnih dana pojavljivale površinske alge. Gradonačelnica je obišla i potez u MZ „Turica“ gde je već izgrađen fekalni kolektor i gde se trenutno radi na uspostavljanju prepumpne stanice.

Kako je istakla nakon obilaska svi problemi vezani za zagađenje reke Đetinje datiraju dugi niz godina, ali, po njenim rečima grad ulaže velika sredstva i maksimalne napore da ih rešava.

I ja se, kao neko ko je odrastao u ovom gradu, sećam vremena kada je Gradska plaža bila omiljeno kupalište velikog broja naših sugrađana i naravno kao neko ko i danas ovde živi, ali i vodi ovaj grad želim da ona ponovo ponese epitet „užičkog mora“, – izjavila je dr Jelene Raković Radivojević.

Ovako zna da izgeda Đetinja kod Starog železničkog mosta (Foto: Iz arahive UžiceMedia)

Za čistiju Đetinju: Nemar i nebriga za reku

Đetinja spada u naše najlepše reke. Koliko bi nam tek gradova pozavidelo na blagu koje imamo, ali očito ne umemo da čuvamo, pisali smo i pišemo, ali nažalost dešavaju se neke stvari koje tu lepotu na Đetinji uništavaju.

…Ovih dana pisali smo o nemaru kada je u pitanju reka Đetinja. A da je to baš tako potvrđuju i današnje fotografije, zabeležene jutros u 8 sati na užičkoj reci.

Đetinja preplavljena belom penom na čitavom delu kroz grad, što najbolje ilustruju fotografije…

Sa protesta „Za čistiju Đetinju“ (Foto: N.Tošić Užicemedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -