Vidikovac Zabučje (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Za samnjenje aerozagađenja iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, raspisan je Javni poziv za privredne subjekte i Konkurs za fizička lica. Za ovu namenu opredeljeno je 45 miliona dinara.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu živtne sredine, energetsku efikasnost i turizam izjavila je da najveći iznos sredstava od 30 miliona dinara opredeljen je za nabavku i ugradnju kotlova na gas, gde je maksimalno učešće Grada i Republike Srbije do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi, odnosno do 50% ukupne vrednosti radova po prijavi sa PDV-om.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

– Za meru nabavke i ugradnje toplotnih pumpi namenjeno je pet miliona dinara a maksimalno učešće Grada i Republike Srbije do 200.000 dinara sa PDV-om po prijavi, odnosno do 50% ukupne vrednosti radova po prijavi sa PDV-om. Opredeljeno je 10 miliona dinara za nabavku i ugradnju kotlova ili etažnih peći i peći i šporeta na drvni pelet pri čemu je maksimalno učešće Grada i Republike Srbije je do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi, odnosno do 50% ukupne vrednosti radova po prijavi sa PDV-om ( za kotlove i peći na pelet u sistemu grejanja) i 70.000 dinara sa PDV-om za peći i šporete na pelet, – rekla je Jovičić, nagalašavajući da privredni subjekti koji se bave nabavkom i ugradnjom ložnih uređaja mogu se prijaviti do 3. maja, dok je konkurs za fizička lica otvoren do 19. maja.

Prvi put ove godine dozvoljeno je učešće fizičkim licima na konkursu, čiji su objekti u u postupku legalizacije.

Dokumentacija za smanjenje aerozagađenja u lokalnim samoupravama

I vlasnici stanova u stambenim zgradama koji nemaju uslove za priključenje na gradski toplovod mogu računati na subvencije ukoliko ispune neophodne uslove.

Sva neophodna dokumentacija i za privredne subjekte i za fizička lica dostupna su na zvaničnom sajtu Grada, kao i na portinirnici Gradske uprave i u zgradi Gradske opštine Sevojno.

Privredni subjekti neophodne informacije o javnom pozivu mogu dobiti svakog radnog dana na telefon 031 592 421, dok je za fizička lica isti broj telefona dostupan u terminu od 12  do 14 časova. Za informacije se može doći i lično četvrtkom i petkom od 10 do 11 časova u Salu Gradskog razvojnog centra u Ulici Petra Ćelovića bb.

Prijave za privredne subjekte i fizička lica se predaju lično u pisarnici Gradske uprave za urbanizam, kancelarija br. 9 ili preporučeno poštom na adresu: Grad Užice, Gradska Uprava za Urbanizam, Odeljenje za zaštitu životne sredine Dimitrija Tucovića 52, Užice.

Javni poziv za privredne subjekte možete preuzeti OVDE.

Konkurs za fizička lica možete preuzeti OVDE.

I ranijih godina su bila izdvajanja lokalne samouprave za smanjenje aerozagađenja, energetsku efikasnost, a u toku 2021. godine na konkurs za mere energetske efikasnosti stiglo je blizu 800 prijava.

Pogledajte i naše ranije tekstove koji govore o individualnim ložištima kao najvećim zagađivačima, ali i one iz serijala „Kad (ne)zdravo udahneš“.

Kad krene grejna sezona u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -