Učenici drugog razreda Osnovne škole „Stari grad“ iz Užica, učiteljice Jelene Stojilović zahvaljujući kreativnosti i originalnosti dobitnici su vredne nagrade koja će biti od koristi čitavoj školi i okolini. Reč je o specijalnom UV meraču za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja.

I učenici prvog razreda učiteljice Radmile Mijailović iz Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ Čajetina izdvojeno odeljenje na Zlatiboru osvojili su UV indikator na konkursu „Dva lica sunca“.

Konkurs je organizovan u okviru kampanje „Zaštita za sve“sa ciljem da deca saznaju kolika je važnost zaštite od sunca za njihovo zdravlje i u budućnosti.

Merači su u obe škole postavljeni na ulazu, tako da će  deca u svakom trenutku znati nivo zračenja i  kako da se zaštite prilikom boravka na suncu.

U osnovnim školama su veoma zainteresovani za sve vidove edukacije koja doprinosi zdravlju učenika i prevenciji. 

– Deca provode dosta vremena na suncu i zato naši prvaci već godinama unazad kao poklon od škole dobijaju kačkete, koji ih štite od sunca. Stvaranje zdravih navika kod dece u zaštiti od potencijalno negativnih efekata sunčevog zračenja zalog je za njihovo zdravlje u budućnosti -rekla je  Stanimirka Smiljanić Raonić, direktorka Osnovne škole “Stari grad”.

Zahvaljujući svom radu učenici će mnogo toga naučiti o odgovornom ponašanju na suncu. UV indikator će inspirisati i druge učenike da preduzmu odgovarajuću zaštitu od sunca, a biće koristan i narednim generacijama, – rekla je Milka Vasiljević, direktorka Osnovne škole “Dimitrije Tucović” u Čajetini.

Ona je dodala da su važni ovakvi konkursi i kampanje jer doprinose odgovornom ponašanju i zdravim navikama dece u školi i kod kuće.

Prvaci ove škole osvojili su nagradu crtajući i praveći video u kome objašnjavaju zašto je boravak na suncu značajan za pravilan rast i razvoj, ali i zbog čega sunčevo zračenje može biti opasno i kako se  pravilno  zaštiti.

– Obuci majicu, obavezno nosi kapu ili kačket i naočare sa UV filterom, na kožu nanesi kremu za zaštitu od sunca, ne izlaži se sunčevim zracima u periodu od 10 do 17 časova kada je sunca najjače,- navode prvaci.

Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu.

Konkurs su i ove godine organizovali Fond B92 i Eucerin Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovali  u okviru edukativne kampanje „Zaštita za sve“ u osnovnim školama Srbije.

UV indikatore, koji pokazuju trenutnu jačinu zračenja i odgovarajući način zaštite od sunca, osvojilo je još 18 škola u Srbiji.

Ovo je primer kako se deca edukuju od najmlađeg uzrasta, što doprinosi stvaranju zdravih navika i odgovornom ponašanju, a da bi se u budućnosti izbegli problemi sa kojima se svakodnevno suočavamo.

U jednom od tekstova iz serijala Eko kontrolor upozorava se na podatak da je tokom prošle grejne sezone u Užicu veliki broj dana bio u kategoriji nezdrav ili opasan po zdravlje. Vrednosti čestica PM10 prelazile su granicu od 50 mikrona po metru kubnom koji su srednja dnevna dozvoljena koncentracija. To su čestice čija se koncentracija poredi u celom svetu i koje se i bez dodatnih uticaja virusa  smatraju jednim od glavnih uzroka oboljevanja od bolesti disajnih i kardiovaskularnih organa, izjavila je sagovornica Užicemedia dr Gordana Kovačević, specijalista interne medicine, šef Odseka za alergologiju i kliničku imunologiju pri Internom odeljenju Opšte bolnice u Užicu.

Tekst iz serijala „ZELENI POJAS Od Eko škole do prve ekološke opštine“ sufinansiran je sredstvima OPŠTINE ČAJETINA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -