Međunarodni festival sportskog filma tradicionalno se održava na Zlatiboru, festival je član Međunarodne asocijacije sportskog filma iz Milana, a gradovi partneri ovogodišnjeg festivala su Novi Pazar i Knjaževac.

Međunarodni festival sportskog filma

27. avgust

Festival otvoren dodelom nagrada

Jubilarni, 10. međunarodni Festival sportskog filma, otvoren je dodelom posebnih priznanja za životno delo i premijerom filma „Igra mog života“ o liku i delu Bore Stankovića u Kulturnom centru na Zlatiboru. U naredna tri dana biće prikazana 33 filma u takmičarskoj konkurenciji.

Ovogodišnji dobitnici nagrada za životno delo su: Vesna Čitaković Đurišić, Razija Mujanović, Ivan Golac, Milorad Stanulov, Zoran Pančić, Dragan Pantelić i Željko Obradović, njima su nagrade uručene, dok će Dino Rađa, Radmilo Mišović i Ivan Gudelj priznanja dobiti narednih danima na projekcijama filmova čiji su junaci, a ovogodišnji dobitnik povelje Heroj sporta i života „Nataša Kovačević“ je Željko Dimitrijević.

Međunarodni festival sportskog filma

18. avgust

Najava festivala

Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru, 10. po redu, prilika je za promociju rekao je najavljujući tradicionalnu manifestaciju Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora festivala i predsednik Skupštine opštine Čajetina.

„Dočekasmo da se i jubilarni međunarodni festival, koji promoviše sve ono vredno u sportu i oko njega, održi na Zlatiboru, i veoma smo ponosni što će od 26. do 29. avgusta naša planina i opština Čajetina biti centar svega vrednog što je u prethodnom periodu snimljeno na temu sporta, i kod nas i u inostranstvu“,- rekao je Đurić.

U četiri festivalska dana će biti prikazano 30 domaćih i međunarodnih  dela na temu sporta, najzaslužnijima po mišljenju žirija festivala će biti dodeljene nagrade za životno delo a biće dodeljena i nagrada „Heroj sporta i života – Povelja Nataša Kovačević“.

Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru je prirlika da se ovim događajem završi uspešna letnja sezona na Zlatiboru, ocenio je direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović.

On je naglasio da je Zlatibor upravo poznat kao mesto na kome svoje bazične i pripreme za najveća sportska takmičenja obavljaju mnogobrojne sportske ekipe iz različitih sportova i sa različitih meridijana. „Zlatibor je ove godine do sada ugostio preko 30 sportskih ekipa, a naredne godine počinje izgradnja novih 14 fudbalskih terena“.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković je istakao da je festival svojim desetim predstavljanjem pokazao da je uspešan i nadasve potreban. „Cilj ovog filmskog festivala je što veća promocija i onih medijski manje atraktivnih sportova, a da smo na pravom putu pokazuje i činjenica da se i kod nas i u svetu sve više snima sportskih filmova“.

Festival sportskog filma na Zlatiboru je član Međunarodne asocijacije sportskog filma iz Milana, a gradovi partneri ovogodišnjeg festivala su Novi Pazar i Knjaževac.

Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru – ranije manifestacije

A kako je to izgledalo na osmom Međunarodnom festivalu sportskog filma „Zlatibor 2019“, kada je glavna nagrada, festivalski „gran pri“, dodeljena je filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“, autora Milana Stojiljkovića Stivena Sirete.

To je filmsko podsećanje na put Crvene zvezde do finala Kupa UEFA 1979. i nesrećnog poraza u poslednjem meču, posle jednog nepostojećeg penala. Sekvence pobeda nad Dinamom iz Drezdena, Sportingom iz Hihona, Arsenalom, Vest Bromvič Albionom i Hertom podsećaju na jednu veliku generaciju igrača u crveno-belim dresovima i njihovog legendarnog trenera Branka Stankovića.

Festivalsku nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju 2019. godine je dobio srpski reditelj Ivica Vidanović, autor filma „Zlatni momci sedamdesete“. 

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -