Zlatibor i dalje spada među najposećenije destinacije, Tara beleži pad, Srbiju posetilo oko tri miliona turista, polovinu ukupnog broja gostiju činili strani turisti. Ostvareno više od 8.2 miliona noćenja, što je 13 odsto više nego u prvih deset meseci prošle godine.

Ukupno je u Srbiji ostvareno 8.219.556 noćenja, što je za 13 odsto više u odnosu na prvih deset meseci prošle godinu. Od ukupnog broja noćenja, 62 odsto su ostvarili domaći turisti.

Domaći turisti su ostvarili 5.058.867 noćenja, 11 odsto više nego prošle godine, a inostrani3.160.689, što je špovećanje od 16 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Vladimir Zivanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor

Najposećenija je bila Vrnjačka banja sa 636. 783 noćenja domaćih turista, potom Zlatibor sa 551. 224, što je povećanje za devet odsto u odnosu na prvih deset meseci prošle godine.

Strani turisti su najčešće birali Beograd kao turističku destinaciju, ali i Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju.

Zlatibor u prvih deset meseci ove godine beleži 130.404 noćenja stranih turista, što je povećanje od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sa ostvarenih 214.221 brojem noćenja domaćih turista, Tara beleži pad od jedan odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Najviše je ove godine u Srbiji bilo turista iz Bosne i Hercegovine (224.801 noćenja, što je 10 odsto više), iz Crne Gore, Kine, Turske, Nemačke i Rumunije. Domaći gosti su najviše boravili u banjama(40 odsto) i planinama(32 odsto).

A Turistička organizacija Zlatibor aktivno nastavlja sa promocijom predstojeće zimske sezone. U beogradskom restoranu „Bistro Mali pijac“ organizovan je „Zlatiborski doručak“ kojim je najavljena zimska sezona na Zlatiboru. Novinari i predstavnici medija, koji su u velikom broju
prisustvovali dogadjaju imali su priliku da uživaju u prepoznatljivim ukusima Zlatibora, siru, kajmaku, pršuti, gibanici, uštpcima i ajvaru.

Uz dobar zalogaj i čašicu domaće rakije predstavnici medija upoznali su se sa ponudom najposećenije srpske planine u predstojećoj sezoni. Prisutne je govorom pozdravio direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, a posebno je istakao rekordne rezultate koje je Zlatibor ostvario u godini proslave jubileja 125 godina turizma. Promociji Zlatibora prisustvovao je i zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Djurić.

- Advertisement -