Veliki uspeh – Užičanke, školske bibliotekarke Mirjana Radovanović Pejović, viša dipl. bibliotekarka, pedagoška savetnica i Ana Duković, viša dipl. bibliotekarka, pedagoška savetnica, iz Osnovne škole ,,Dušan Jerković“, jedine predstavnice Srbije na Svetskom kongresu školskih bibliotekara.

Njihov stručni autorski rad „Saradnja i partnerstvo školskih i narodnih biblioteka: „Put u bolju budućnost za sve“ prihvaćen je za izlaganje i pozvane su da u Rimu prikažu deo svojih aktivnosti u radu sa decom, mladima, ali i onih sa kolegama u školi i širom Srbije. Prethodni put učestvovale su na Svetskom kongresu u Dubrovniku 2019. godine.

Pod nazivom „Procvat školske biblioteke: Istraživanje, politika i praksa“ Rim je bio domaćin 51. Svetskog kongresa školskih bibliotekara i 26. Međunarodnog istraživačkog foruma o školskom bibliotekarstvu.

Organizatori Kongresa bili su Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (IASL) i Društvo bibliotekara Italije ( The Associazione Italiana Biblioteche).

Sa skupa u Rimu (Foto: Privatna arhiva)

Užičke bibliotekarke Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, postigle su veliki uspeh, amogle su da se upoznaju sa aktuelnom praksom i istraživanjima u školskim bibliotekama širom sveta, da razgovaraju o misiji, viziji i ulozi školskih biblioteka u digitalnom društvu, da diskutuju o idejama za redizajn programa rada školske biblioteke, ali i da saznaju detalje o programima školskih biblioteka u Italiji, Evropi i svetu, kao i da stvore globalne veze za buduću saradnju.

Osim bogatog programa samog Kongresa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima Večnog grada i da posete školske i javne biblioteke.

„Već se vrše dogovori o saradnji između učenika i bibliotekara iz Užica i Hong Konga,“ navele su Ana i Mirjana.

„Bilo je lepo čuti šta se dešava na međunarodnom nivou i zanimljivo saznati da se svi suočavamo sa sličnim izazovima, kao što su podrška rukovodilaca škola, nedovoljan broj bibliotekara u školama, budžet, izolacija…


“ Dve glavne teme koje su se pojavljivale iz prezentacija i diskusija tokom cele nedelje bile su veštačka inteligencija (AI) i cenzura. AI pismenost je bila tema uvodne reči dr Đina Ronkalje, profesora digitalnih humanističkih nauka na Univerzitetu Roma Tre. Naglasio je potrebu da podržimo naše učenike u razumevanju kada treba koristiti veštačku inteligenciju i što je još važnije, kako da je etički koriste.

Na ovogodišnjem skupu bilo je prisutno preko 150 učesnika sa svih kontinenata, a među njima, drugi put, i dve bibliotekarke iz Srbije, Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica.

Užičke bibliottekarke su imale zapaženo izlaganje „Saradnja i partnerstvo školskih i narodnih biblioteka: Put u bolju budućnost za sve “. Predstavile su raznovrsne modele zajedničkih aktivnosti javnih i školskih biblioteka i ukazale na važnost kontinuiranog podsticanja mladih na čitanje i razvijanje kompetencija za celoživotno učenje.

„Bilo je sjajno podeliti svoje iskustvo i strategije sa drugim bibliotekarima u svojoj oblasti rada, dati im uvid u načine na koje školske i javne biblioteke mogu da rade zajedno na postizanju sinergijskih ciljeva za učenike“, dodaju užičke bibliotekarke, „to nam je dalo još jedan podsticaj energije da nastavimo dalje“.

M. R. Pejović, A. Duković

Osnovna škola „Dušan Jerković“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -