Retrospektivna izložba – Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa Užice je deo autorskog projekta „Keramika Zlakusa“, Sofije Bunardžić, akademskog slikara – keramičara, autora ideje o projektu „Keramika Zlakusa“ i međunarodne kolonije umetičke keramike „Zlakusa“ Užice.

Tema izložbe je figuracija i keramika u čijoj izradi su korišćene i boje koje mogu da trpe temperaturu do 700 stepeni, a čini je 96 radova od 48 umetnika iz 19 zemalja. Na do sada održanim kolonijama stvaralo je preko 380 umetnika iz 38 zemalja.

Sofija Bunardžić

– Ovo je samo mali deo radova kojih u fundusu kolonije ima preko 800, tako da bismo mogli istovremeno da organizujemo osam do deset izložbi samo da imamo tehničke uslove. Svaki od tih radova ima svoju lepotu – ističe Sofija Bunardžić.


Otvaranju retrospektivne isložbe radpova sa poslednje Mežunarodne kolonije umetničke keramike prisustvovala je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, ističući da je zahvaljujući Sofiji Bunardžić, „njenoj upornosti i posvećenosti sačuvan jedan stari zanat i da je oplemenjen autorskim pečatima učesnika na koloniji u Zlakusi. Ona se nada da će uskoro naći adekvatan prostor za otvaranje muzeja keramike.

Godinama tragamo za adekvatnim prostorom. Sada smo veoma blizu rešenja, da to bude prostor u komleksu Gradskog kulturnog centra, za izlaganje i deponovanje radova nastalih na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa“. Verujem da taj trenutak nije daleko, – rekla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Sa otvarnja izložbe, Bunardžić i Raković Radivojević


– Pošto ove godine kolonije nije bilo, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Užica, priređena je ova retrospektivna izložba. U okviru izložbe, u Gradskoj galeriji biće organizovane i radionice za Užičane koji bi želeli da se oprobaju ili u stvaranju umetničkih dela ili posuda, a prema rečima Sofije Bunardžić, obezbeđeno je dovoljno materijala. Prva radionica je održana je 18. novembra, a u zavisnosti od intersovanja, biće ih još od 1. do 10. decembra. Radionice vodi Ana Lazić, akademski slikar – keramičar.


Naredne godine kolonija „Zlakusa“ će biti organizovana u skladu sa izvornom koncepcijom koja će u 2024. biti malo izmenjena i planirano je da bude održana na više destinacija na području grada Užica, rekla je Sofija Bunardžić na otvaranju retrospektivne isložbe u užičkoj Gradskoj galeriji.


Inače, da podsetimo sve do ove godine “Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa” Užice održavale se svake godinu u avgustu, a učestvuju umetnici iz različitih zemalja. Kolonija traje 26 godina i do sada je više stotina umentika boravilo u Zlakusi gde su se upoznali sa starim grnčarskim zanatom.

Izložba se može videti do 10. decembra u Gradskoj galeriji Užice.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -