17. maj

Na Okruglom stolu Užice i Dubrovnik čulo se šta je našeg zavičajnog pisca i profesora Vidana Nikolića inspirisalo da piše o Dubrovniku i kako je putujući do njega, jedan deo puta prevalio peške.

O književnim relacijama između Užica i Dubrovnika, ali i braći Vojinović, užičkim knezovima, pričao je profesor Slavko Petaković.

Na koji način je Užičanin Ljuba Stojanović, filolog i naš najveći izdavač starih srpskih spomenika, povezao ova dva grada govorila je profesor dr Ljiljana Kostić.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke Užice: https://www.biblioteka-uzice.rs/…/dubrovnik-kum-i…/

Užice i Dubrovnik – najava Okruglog stola

Okrugli sto na temu: Užice i Dubrovnik održava se u organizaciji Narodne biblioteke Užice. O ovoj zanimljivoj temi govoriće prof. dr Vidan Nikolić, prof. dr Slavko Petaković i prof. dr Ljiljana Kostić.

Moderator je Aleksandra Bjelić.

Okrugli sto je u Narodnoj biblioteci, večeras, ponedeljak, 17. maja u 18 časova.

Premijera predstave „D Pig“

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice, odigraće se predstava “D pig”, u režiji Branka Popovića.

U predstavi igraju: Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić. Scenografiju potpisuje Marijana Zorzić Petrović, za kostimografiju je zadužena Tamara Bušković. Dizajn zvuka uradio je Nikola Pejović, a dizajn svetla Aleksandar Rosić.

Predstava je u ponedeljak, 17. maja, u 19:30 časova.

Prva repriza igraće se u utorak, 18. maja od 19 i 30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice.

U Reflektoru izložba „Doba obnove“

U Galeriji „Reflektor“ je otvorena tradicionalna izložba „Doba obnove“, na kojoj se petu godinu za redom predstavljaju mladi stvaraoci iz Užica i okoline.

Svoje radove su izložili: Ana Pavić, Filip Baralić, Dragan Vićentić, Jelena Prljević, Aleksandar Dimitrijević, Dejan Klement, Ana Marković, Ana Lazić, Aleksandra Kostić, Srećko Radivojčević, Pavle Jovović, Miloš Vučićević, Slavko Luković, Jelena Petrović Luković, Miloš Milićević, Aleksej Sivčević, Sanja Cvetić.

Gosti izložbe: Aleksandar Rakizić (projekat saradnje sa Vojnom akademijom), Ana Vrtačnik i Darija Dragojlović.

Izložba je otvorena do 5. juna uz poštovanje svih epidemioloških mera, a može se posetiti na zakazivanje na e mail adresu galleryreflektor@gmail.com svakim radnim danom od 15 do 20 časova.

Manifestacija „Muzeji za 10“

Obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja u 50 gradova i mesta širom Srbije, među kojima je i Užice, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacijama pripremali su raznovrsne sadržaje. Pod motom „Budućnost muzeja – nove ideje, nove prakse“ je ovogodišnja manifestacija “Muzeji za 10”.

Tokom sedam dana besplatnog programa, od 12. maja, posetioci su mogli da vide različite sadržaje, u Narodnom muzeju Užice otvorena je izložba „Izvol’te, ali otmeno“ autora Milodarke Đajić i Katarine Dogandžić-Mićunović, koja predstavlja posuđe za služenje hrane iz zbirki Narodnog muzeja Užice, kao i ono koje se nalazi u domovima Užičana. Zatim su se mogle videti stalne muzejske postavke, te sadržaji u Jokanovića kući, Memorijalnom kompleksu „Kadinjača“, Zavičajnom odeljenju Muzeja u Novoj Varoši…

Ulaz na sve manifestacije je besplatan, a programi su se realizovali uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa.

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, ove godine se održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Prema predviđenom programu manifestacija se završava sutra, u utorak, 18. maja.

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -