Festival je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, ističući da u januaru Mokra Gora postaje filmski centar Evrope i sveta, gde se pored velikih imena svetske kinematografije okupi veliki broj mladih autora. Gojković je ovom prilikom podsetila da Ministarstvo kulture i informisanja podržava festival od osnivanja.  

U okviru takmičarskog programa 14. Kustendorfa biće prikazana dvadeset dva kratkometražna filma. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje ove godine takmičiće se filmovi mladih autora iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdzana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Kirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Članovi međunarodnog žirija 14. Kustendorfa u Mokroj Gori su Aliće Rorvaher, Miki Manojlović i Bruno Tarijer. Nagradu „Vilko Filačˮ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani i razgovori osnivača festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala – autorima čiji se filmovi prikazuju u takmičarskom delu i u programu „Savremene tendencije“.

Ovogodišnji festival u Mokroj Gori traje do 25. januara, a ove godine zbog situacije sa koronavirusom održava se onlajn i može se pratiti preko preko digitalne platforme, na veb-adresi „kustendorf.online“.

Prirodne lepote Mokre Gore, čuvena Šarganska osmica i stanica Jatare (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -