Ova manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije trajaće do 19. maja u okviru koje će biti obeležen Međunarodni dan muzeja 18. maj, Evropska noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja.

Ova izložba je na neki način sublimacija mojih četrdeset godina rada gde se bavim teksturalnim i strukturalnim vrednostima materije i odnosima crnih i belih površina. Mene je život nekako puno bacao na sve strane i dosta sam menjao sredine, akademije, zbog želje da sagledam tu likovnu komponentu.

Boraveći u Francuskoj, Nemačkoj, mogao sam da sagledam gde je srpska u odnosu na evropsku umetnost. Shvatio sam da likovnu misao moram bazirati na svom podneblju i pokušati da je uzdignem na nivo univerzalnosti. Nisam trčao za novotarijama koje se pojavljuju u zapadnim zemljama da bih ih primenio. Na mojim radovima je polazište priroda i sve što se na njima dešava ima univerzalno značenje, – rekao je o svojoj izložbi Risto Antunović.

O izložbi su govorili i direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović i autor izložbe Marko Đurić kustos, istoričar umetnosti, predsednik Umetničkog saveta Narodnog muzeja.

Risto Antunović rođen je 1952. u Berkovićima u Republici Srpskoj. Akademiju likovnih umetnosti  – odsek grafika- završio je u Sarajevu, a postdiplomske studije grafike na Akademiji likovne umetnosti u Ljubljani.

Boravio je u ateljeu „Cite Internationale des Artes“ u Parizu kao stipendista fonda „Moša Pijade“ iz Beograda. Do sada je imao oko 30 samostalnih i više od 250 kolektivnih izložbi. U Užicu je izlagao i 2014. godine.

Dok traje manifestacija „Muzeji za deset“ publika može videti i sve stalne postavke Narodnog muzeja koji će raditi od 10 do 20 časova, kao i Jokanovića kuća, ali i Spomen kompleks Kadinjača.

- Advertisement -