Svetski Dan pozorišta se obeležava 27. marta u svim državama sveta, a na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine. Ove godine se obeležava u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, pa su svi jedinstveni u oceni da je teško vreme za pozorište, umetnike.

Ustaljeno je da na ovaj dan pozorišta organizuju razne manifestacije. Najvažnija među njima je tradicionalna poruka koju uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Ove godine poruku je poslala čuvena engleska glumica i dobitnica Oskara Helen Miren.

„Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu.

Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!“, napisala je čuvena britanska dramska umetnica u svojoj poruci pozorišnom svetu, piše Danas.

Iz predstave „Kako život“ (Foto: Narodno pozorište Užice)

A ovo su poruke iz ranijih godina, koje je zabeležila Wikipedija.

Poruka za 2018. godinu koju je napisao pisac i reditelj Sajmon Mekbarni

Međunarodnu poruku za 2018. godinu napisao je britanski glumac, pisac, reditelj i suosnivač pozorišta „Theatre de Complicite“ Sajmon Mekbarni: „Gde god ima izvođača i publike, igraće se priče koje se ne mogu ispričati nigde drugde, bilo da govorimo o operskim i pozorišnim kućama naših velikih gradova, ili kampovima u koje su se sklonili migranti i izbeglice u severnoj Libiji i širom sveta. Uvek ćemo biti povezani, kao zajednica, u ovom ponovnom odigravanju.“

Poruka za 2017. godinu koju je uputila filmska i pozorišna glumica Izabel Iper

Međunarodnu poruku za 2017. godinu napisala je francuska filmska i pozorišna glumica Izabel Iper: „Svetski dan pozorišta oživljava ogroman prostor, vreme, jer pozorište je vrlo snažno. Ono se opire, nadživljuje sve ratove, cenzure, nedostatak novca, ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsavremeniji komadi napajaju se prošlim vekovima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kada ih iznova postavljamo. Pozorište je dijalog, odsutnost mržnje.“

Užičko Narodno pozorište

Pozorišni život u Užicu datira od 1856. godine, kada je osnovano Teatralno društvo kao programska aktivnost tadašnjeg Čitališta (prve biblioteke u gradu, osnovane te iste, 1856. godine). Teatralno društvo je bilo smešteno u Kaljevića kući (ugledni predsednik Okružnog suda i trgovac).

Jedna od ranijih predstava JPF „Kroćenje goropadnice“ (Foto: Narodno pozorište Užice)

Narodno pozorište Užice osnovano je kao Oblasno narodno pozorište odlukom Ministarstva prosvete Srbije 10. avgusta 1945. godine.

Narodno pozorište Užice postalo je teatarski fenomen: daleko od metropole, u ne baš komfornim tehničkim i finansijskim uslovima, bez velike medijske pažnje, stvara veliku pozorišnu „buku“, domaću i evropsku. Najnoviji uspeh ovog ansambla na 39. Pozorišnom bijenalu u Veneciji, kao prvog teatra iz Srbije koje je učestvovalo na tom prestižnom evropskom festivalu, nije posledica stihije, niti početničke sreće, već dugogodišnjeg iskustva, predanog rada i želje da proveri svoje potencijale i „provetri“ sopstvenu scenu. Uspeh je još veći, jer je ovaj teatar pronašao način kako da se uporedi sa drugima i to baš u ovo tranziciono vreme, koje ne mazi kulturu i umetnost. Biti jedini i nije toliko vredno, ali je veoma važno dokazati se i izvan sopstvenog atara. Time se i potvrđuje ona stara da je provincijalizam stanje duha, a ne suma kilometara koju treba preći do metropole, piše Nenad Kovačević.

Više na sajtu Narodnog pozorišta Užice, o predstavama na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u tekstovima UžiceMedia.

Narodno pozorište Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -