Usvojen budžet za narednu godinu na području grada Užica i predviđa više sredstava za investicione projekte, infrastrukturu, oblast socijalne zaštite i brige o porodici…Najznačajnije stavke koje su planirane budžetom opštine Čajetina odnose se na nastavak velikih infrastrukturnih radova.

Odbornici Skupštine grada Užica usvojili su odluku o budžetu grada za 2022. godnu u iznosu od 3, 772 milijardi dinara. Ovaj budžet predviđa više novca u narednoj godini za investicione projekte, infrastrukturu, oblast socijalne zaštite i brige o porodici, zdravstvo, subvencionisanje građana u merama zaštite životne sredine i poljoprivrede.

– Već drugu godinu za redom odvajamo rekordan iznos sredstava iz budžeta koji se odnosi na zaštitu životne sredine i stvaranje uslova za zdraviji i sugurniji život u našem gradu. U tom smislu izdvajamo velika sredstva, posebno kada je reč o direktnim subvencijama građanima u oblasti energetske efikanosti, a koje doprinose smanjenju aerozagađenosti u našem Gradu. Za sledeću godinu planirano je 67 miliona dinara po ovom osnovu. Budžetom planiramo dodatna sredstva za oblast komunalne infrastrukture u Turici, kao i uređenje korita naše Đetinje i naše plaže, – istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Grad Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Po njenim rečima 50 miliona dinara opredeljeno je za učešće Grada u projektu rekonstrukcije Zdravstvenog centra Užice, a više novca planirano je i za oblast socijalne politike.

Opredeljeno je 40 miliona dinara za novi vrtić na Carini, obezbeđena su sredstva za vrtić u Karanu i subvencionisanje boravka 100 dece u privatnom vrtiću. Opredeljeno je više sredstava za vantelesnu oplodnju ali i za đake prvake.

Užička gradonačelnica je kazala da se nastavlja sa ulaganjima u obrazovanje kulturu i sport, da je uvećan iznos sredstava namenjen poljoprivrednicima za 17 odsto.

Pored toga značajna sredstva su namenjna komunalnoj infrastrukturi: vodovodna mreža, projekti fekalne i kišne kanalizacije u svim delovima grada i u seoskom području, i niz drugih.

Usvojen budžet opštine Čajetina za 2022. godinu

Budžet opštine Čajetina za 2022. godinu, u iznosu od 3 milijarde 335 miliona dinara, usvojen je na 16. sednici Skupštine opštine Čajetina.

– Planiran je racionalno i sa velikom pažnjom a siguran sam da će biti realizovan i u većem iznosu nego što je planiran. Naravno, to nije ukupan iznos budžetskih sredstava, jer veliki broj investicija sprovodimo i kroz kompenzacije sa investitorima, tako da je već u ovom momentu taj budžet blizu iznosa od četiri milijarde dinara, izjavio je Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina.

– Najznačajnije stavke koje su planirane tim budžetom su nastavak velikih infrastrukturnih radova a 300 miliona dinara je planirano za izgradnju vodovoda sa Sušičkih vrela i za zamenu odnosno izgradnju magiistralnog cevovoda od Ribnice do Zlatibora.Za izgradnju puteva i ulica na teritoriji opštine Čajetina predviđeno je 295 miliona dinara, dodatnih 70 miliona za rekonstrukciju postojećih puteva i ulica, 40 miliona za izgradnju javne rasvete na teritoriji opštine, 102 miliona za proširenje i dogradnju dečjeg vrtića na Zlatiboru kako bi mogli da budu zadovoljeni narasli zahtevi za polazak dece u vrtić.

Sa 16. sednice Skupštine opštine Čajetina (Foto: Opština Čajetina)

Đurić je naglasio da je ovim budžetom planirana izgradnja još nekih dečijih parkova i igrališta, pešačkih i biciklistčkih staza a očekuje se i veliko ulaganje u izgradnju Agrobiznis centra u Krivoj Reci, čime će se zaokružiti započeti proces formiranja tog centra. „Ove godine je nabavljen veći deo mehanizacije i mašinski prsten a naredne godine je predviđeno proširenje kapaciteta mlekare na 20.000 litara ulaza mleka dnevno, kao i izgradnja pratećih objekata, prvenstveno hladnjače, tako da će do kraja naredne godine taj biznis centar profunkcionisati u pravom smislu te reči.

Budžetom je predviđena realizacija velikog broja manifestacija i socijalnih davanja, jer se vodilo računa o svim kategorijama stanovništva i svim aktivnostima na teritoriji čitave opštine“ zaključio je Đurić

Pored budžeta, danas je usvojen i Plan detaljne regulacije Tržnog centra Zlatibor, usvojeno je nekoliko odluka o uređenju građevinskog zemljišta sredstvima investitora, gradi se nekoliko ulica na samom Zlatiboru kao i neki putni pravci na teritoriji čitave opštine.

Centar Zlatibora (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -