Sporazum o pomoći danas su u Vladi Srbije potpisali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Kad god nas Srbija pozove, mi smo tu, rekao je ambasador Fabrici.

„Samo da napomenem da kada je u januaru i februaru pocela kriza u Kini, EU je poslala 60 tona medicinske opreme. Ovaj virus ne zna za granice i zato moramo da pokazemo solidarnost jedni prema drugima“, napominje šef Delegacije EU.

Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji (Foto: EU Info Centre)

Ministarka Joksimović potvrdila je da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

„Od prvog dana smo u kontaktu sa Evropskom unijom. Prvih dva miliona od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije“, kaže ministara za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Samo u zdravstvenom sektoru, ono što je EU uradila sa Srbijom u prethodnih 20 godinaje od fundamentalnog značaja za funkcioniosanje sistema koji danas postoji. EU je donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona drugima da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji učinili jačim. To je osnova koja će pomoći Srbiji da prevaziđe virus COVID-19. 

EU je takođe organizovala i platila evakuaciju pet srpskih državljanja koji su bili zaglavljeni u Vuhanu i najugroženijim oblastima Azije prošlog meseca.

Sredstvima Unije opremljene su bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi  i obezbedila 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa transportnim respiratorima. EU je samo za taj projekat  donirala 8,7 miliona evra.

Na samom početku izbijanja COVID-19, Evropska unija je takođe koordinisala i sufinansirala isporuku sanitetskog materijala Kini kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Evropska unija je isporučila Kini preko 56 tona lične zaštitne opreme (uključujući milione maski, zaštitnih odela, sredstava za dezinfekciju), a obezbedile su je Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Estonija, Austrija, Češka Republika, Mađarska i Slovenija.

Potvrđeno još 14 slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 149. Od danas nove vanredne mere, zatvaraju se kafići, tržni centri. Zabranjena su sva okupljanja više od 5 ljudi.

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -