Čelična volja paraolimpijaca Miloša Zarića i Nebojše Đurića iz Užica i Ivane Petrović iz Kosjerića bili su presudni za osvajanje brojnih medalja.

Oni su svoja iskustva podelili nedavno sa studentima Pedagoškog fakulteta u Užicu govoreći o sebi i kako su im saobraćajne nesreće promenile živote. Ali i koliko im je pomoglo bavljenje sportom kao i o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju kao osobe sa invaliditetom.

Čelična volja paraolimpijaca – užičkog kraja

Veliki broj studenata bio je zainteresovan da od sportskih asova čuje kakve imaju prepreke u životu i ko im daje podršku. Po oceni studenata ovaj razgovor ne samo da doprinosi inkluziji i njihovom fakultetskom obrazovanju već i upoznavanju kroz praktične primere.

Iako imaju smetnje, osobe sa invaliditetom u životu i školovanju se možda čak i više bore nego oni koji nemaju te probleme. Naši poznati paraolimpijci životnim iskustvima upućuju poruke svima i ukazuju na značaj koliko je važno boriti se za svoje ciljeve.

Miloš Zarić:

Inkluzija u sportu je značajna

Miloš Zarić, užički proslavljeni paraolimpijac rekao je da se njegova priča odnosi na greške koje se dešavaju i koje čoveku potpuno promene život, ali i na podršku koju je imao od porodice i prijatelja.

Miloš Zarić (Foto: UžiceMedia)

– Inkluzija u sportu je veoma značajna za sve nas osobe sa invaliditetom, kao i zbog „pokretanja“ drugih osoba da se uključe u sport, pa  čak i rekreativno, – naglasio je Zarić.

On je istakao važnost rešavanja barijera kao što  su prepreke za ulazak na fakultet, škole, bolnice, sportske centre, benzinske pumpe… Potrebno je da imaju pristup kao i svi drugi  radi  funkcionisanja bez razlika.

– Kad dostigneš neki rezultat i postaneš neko i nešto, tada te ljudi prepoznaju, vide u tebi borca. Tako  je i u životu, kada uspeh prepoznaju onda počinju da  ti pomažu da ostvariš i druge ciljeve,- istakao je Zarić.

Ivana Petrović:

Uz pomoć porodice i prijatelja je lakše

Ivana Petrović, paraatletičarka i reprezentativka poručuje da svako treba da pronađe ono što njemu odgovara jer jedino tako može uspeti.

Ivana Petrović (Foto: UžiceMedia)

– Meni je sport u krvi, deo mene i bilo je logično da se time bavim. Ali to ne znači da će svima odgovarati ovakva vrsta sporta. Bilo je teških odluka, velikih odricanja ali uz pomoć porodice i prijatelja sve je to laganije prošlo, makar u mom slučaju,- objasnila je Petrović.

Nebojša Đurić:

Istrajnost dovodi do rezultata

Nebojša Đurić, paraolimpijac naglašava da mu je u početku bilo veoma teško i da svi različito podnose probleme. Moja poruka je da se ugledaju kao što sam to ja učio na moga druga Miloša.

 Kasnije su došli rezultati, ali bitno je pronaći motivatora i da je on uspeo u tome što radi.

Nebojša Đurić (Foto: UžiceMedia)

– Bitno je samo krenuti, raditi i verovati u to što radite, a istrajnost će dovesti do rezultata u svim oblastima u životu. Sport pravi veliku razliku u odnosu na običan život jer mi je pružio mogućnosti da upoznam druge ljude i zemlje. Sve radim od srca i svaka medalja me čini neizmerno srećnim, a porazi me dovode do suza. Treba živeti i podeliti svoja iskustva sa drugima, motivisati ih za sve što rade, – zaključio je Đurić.

Naši uspešni sportisti pozivaju i druge osobe sa invaliditetom da dođu, vide i ako žele oprobaju se u sportu. A na njima je da odluče da li im to odgovara. Ovo je profesionalan sport koji zahteva ozbiljne i naporne treninge, međutim, od toga oni žive i tako se bore kroz život. Oni koji dođu u klub imaju sve uslove od opreme, sprava, treninge i pomoć.

Studenti na tribini o inkluziji (Foto: UžiceMedia)

Tekst je nastao u okviru projekta „И ДАЉЕ СТВАРАМ“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -