U „Svetu Žena“ – Klub žena u medijima „Zorica Višnjić“, je dobio ime po novinarki, osnivačici i glavnoj urednici Lozničkih novosti, a gošće su bile Snežana Milošević, generalna sekretarka PU „Lokal pres“, Tanja Trifković, urednica „Glasa Podrinja“ iz Šapca, i Nada Tošić, osnivačica i urednica „Užicemedia“.

U ime organizatora pozdravila ih je direktorka ustanove Snežana Nešković Simić zahvalivši im što su došle da predstave klub, ali i rezultate istraživanja o položaju novinarki u lokalnim medijima.


– Čast je biti u Loznici jer klub koji smo osnovali prošle godine nosi ime vaše sugrađanke i naše drage koleginice Zorice Višnjić koja je u jednom periodu bila i predsednica Upravnog odbora „Lokal presa“. Za njeno zalaganje i njen predani rad kakav je imala i u svojim novinama i sa svojim kolegama zaista zaslužuje da danas predstavimo što smo do sada radili – rekla je Snežana Milošević. Ona je objasnila da je klub osnovan jer žene danas čine više od 50 odsto novinarki u lokalnim medijima, a 2016. ih je bilo oko 43 procenta.


– Međutim, položaj žena u lokalnim medijima ali i nacionalnim, ima pokazatelje koji su potpuno drugačiji od onoga što pokazuju statistički podaci. To znači da su žene uglavnom novinarke, da ih je jako malo na upravljačkim pozicijama, da ih je malo među urednicima i onima koji donose odluke. Zato je neophodno da ih osnažimo, da podignemo te kapacitete i volju da i one jasnije izražavaju svoje stavove, uverenja i da delaju u novinarstvu.

U „Svetu Žena“


Davne 2000. žene su bile najčešće tužene jer su bile i novinarke i urednice. Posle promena, broj sudskih slučajeva protiv žena je opadao, one su se nakon toga i povukle, a privatizacija koja je počela od 2006. godine doprinela je buri u kojoj su žene u lokalnim medijim najčešće dobijale otkaz i posle toga otvarale svoje medije. Ta priča koju su započele je naporna, krhka jer su najčešće žene i novinarke i urednice i vlasnice i direktorke. Ne zato što ne umeju da upravljaju resursima, već zato što nemaju dovoljno novca da prime neke druge ljude koji bi im pomagali. Zato je njihov položaj još komplikovaniji i teži.


Naš klub je formiran pri asocijaciji jer je u istraživanju koje smo sproveli 88 odsto žena reklo da oseća stres, depresiju, da su preopterećene, a čak trećina je rekla da ne veruje u nekakvu organizovanost i nešto što bi im poboljšalo poziciju. Zato je formiran klub sa imenom Zorice Višnjić i verujem da je to način da se razvijamo, osnažujemo i da se u budućnosti povezujemo sa koleginicama u regionu. Da budemo što jače – poručila je Miloševićeva.

U „Svetu žena“, manifestacija Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ (Foto: Lozničke novosti)


O svojim iskustvima tokom karijere pričale su gošće iz Užica i Šapca, koje su se složile da su im putevi bili različiti, ali da su se sretale sa sličnim problemima. Tošićeva je tri decenije provela u mediju iz kojeg je nakon privatizacije sa direktorske pozicije otišla u privatni sektor i osnovala sopstveni portal.


– Sada sam i urednica i novinarka, što je prilično teško. Dok sam radila u Radio Užicu i „Vestima“, imali smo pravnu službu, komercijalu, marketing, novinare, vozača, foto-reportera, a sada u svom portalu sam to sve ja. Uređujem, pišem tekstove, realizujem projekte, idem na događaje. Imam nekoliko saradnika, ali finansije ne dozvoljavaju da ih zaposlim. Nije jednostavno, od jutra do sutra ste u profesiji i od vas sve zavisi.


Naučila sam more tehničkih stvari koje nisam znala a kako godine idu sve je teže. Kada sam počela s portalom imala sam desetak objava dnevno a sada je to na minimumu, ako je jedna važna stvar u užičkom kraju, samo će se ona i naći na portalu. Ne radim crnu hroniku, ne trčim za klikovima i jedino mi je bitno to da je tekst profesionalno napisan. Na fejsbuku i instagramu postavljam dnevne događaje, najave i slično. Iako na temama iz kulture bude najmanje pregleda, ja od toga ne odustajem – rekla je Nada Tošić.


Urednica šabačkog „Glasa Podrinja“ je ispričala da je od 2008. do sada prošla sve novinarske poslove, od reportera do urednika i da su se danas stvari, ipak, malo promenile „u korist žena“.


– Došla sam posle privatizacije kada je bila 90 odsto muška redakcija. Bile su tu starije kolege koje su pred penzijom i jedna koleginica. Radila sam sve poslove, od kulture do poljoprivrede. Posle druge privatizacije situacija se promenila i ja sam 2013. postala glavna i odgovorna urednica, ali sam radila i kao novinarka. Ipak, kada je trebalo da se odluči nešto „na višem nivou“, onda nisam imala pravo glasa.
Stvari su se promenile 2016. kada sam konačno dobila jače pravo glasa. I sada čitam tekstove, odlučujem, imam zaposlene, uglavnom žene, sada su one 90 odsto redakcije i samo jedan kolega prati sport. Krupne odluke donosimo na drugačiji način, ali još uvek je to sve klimavo i moglo bi bolje – rekla je Tanja Trifković.

Umesto zaključka, sa ovog skupa je poslato nekoliko značajnih preporuka lokalnim samoupravama među kojima i to da samostalno donose odluke kada je u pitanju podrška profesionalnim lokalnim medijima u njihovim zajednicama. Da shvate potrebu intenzivnijeg uključivanja žena u medijske sadržaje kroz teme od javnog interesa, da podrže inicijative lokalnih medija za uklanjanje rodnih stereotipa u medijskim sadržajima i da podrže inicijative lokalnih medija za nesenzacionalističko izveštavanje o nasilju nad ženama.


U „Svetu Žena“ sledeći program je u utorak, 21. marta, kada će od podne u prostorijama Centra za kulturu biti obeležen Svetski dan poezije, organizovana radionica „Prsti“, a od šest uveče u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović književno veče Danijele Kvas.


S. P. Lozničke novosti

- Advertisement -