Miholjski susreti sela su prilika da se u subotu, u Kremnima okupe čuvari tradicije svih generacija užičkih sela. Manifestaciju je finansijski podržalo Ministarstvo za brigu o selu sa 500 hiljada dinara, a organizator je Grad Užice i ima za cilj obogaćivanje društvenog i sportskog života stanovnika u našim selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasleđa.

Dramska umetnost, književnost, literarne veštine ali i takmičenja u pevanju, recitaciji, slikanju, biće zastupljeni tokom ove jednodnevne manifestacije.

Planirana su i sportska takmičenja, promocija starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrada umetničkih i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici naših sela mogu pokazati svoja znanja i veštine.

Svečano otvaranje je u subotu, 30. oktobra u 10 časova, u dvorištu Osnovne škole „Bogosav Janković“ u Kremnima. Sve zainteresovane ekipe mogu se prijaviti istog dana do 9:45 časova.

Manifestaciji će u subotu, 30. oktobra u Kremnima prisustvovati pored domaćina i učesnika, predstavnici Grada Užica, a kako su organizatori najavili očekuje se da prisustvuje i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Miholjski susreti sela u Kremnima

Kremna su jedno od najlepših sela užičkog kraja, smeštena na divnom mestu između Zlatibora i Tare i Mokre Gore. Iz bilo kog pravca da dolazite, posebno kada se spuštate sa Tare puca pogled na livade obrasle četinarskom šumom, i uvek zastane dah pred tom lepotom. Ne zna se kada su predeli lepši, u proleće, leto, jesen ili zimu.

A tu je i Šarganska osmica, Šargan vitasi…  

Ima i idealnu nadomorsku visinu od oko 800 metara, klimu gde se susreću kontinentalni i morski vetrovi.

Ne treba zaboraviti gostoljubive domaćine i ono po čemu je najpoznatije ovo selo – proroci Tarabići, koji su imali veliki ugled u ovom kraju. Prvi od proraka bio je Miloš Tarabić. Ostala su zapisana mnoga proročanstva kao što je pojava televizije, telegrafa, telefona. Predvideli su Tarabići smene na prestolu Srbije, propast Obrenovića…

O Kremnima ima raznih priča i legendi, treba doći, istražiti, u rečeno se uveriti.

Selo Kremna (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -