„Kuće malih ljudi“ je naziv izložbe radio aparata „lampaša“ iz kolekcije Dragana Jovičića, otvorene u Gradskoj galeriji Užice.

Pre otvaranja izložbe u razgovoru sa novinarima Dragan Jovičić nije krio da je srećan.

Dragan Jovičić, izložba „lampaša“ u Gradskoj galeriji (Foto: NTošić Užicemedia)

– Danas san najsrećniji čovek na svetu, o ovome sam maštao i sanjao punih pedeset godina. Da postoji instrument za merenje sreće ni on ne bi mogao da izmeri moju sreću. Srećniji sam večeras nego da sam dobio sedmicu.

Da napravim ovu kolekciju zadužio me je i jedan moj komšija kod koga sam u detinjstvu svake nedelje slušao utakmicu na radiju uvek stojeći, nikada nisam sedeo.

Želeo sam da saznam šta je u tim aparatima, a moj komšija Radoje mi kaže da se unutar aparata nalaze mali ljudi, poput pčela. Zato sam kao dete oduvek želeo da te radio aparate otvorim i da vidim šta je stvarno u njima, – ispričao je Dragan.

Izloženo je 42 radio aparata, većina je domaće proizvodnje. U kolekciji su zanimljivi primerci proizvedeni u „Kosmaju“, Fabrici „Nikola Tesla“, EI Niš, u REK Kragujevac,  RIZ-u Zagreb,  „Iskri“ u Kranju…

Među izloženim radio aparatima najstariji je „orion 222“ proizveden 1935. godine u Budimpešti.

„Danas svi aparati u Jovičićevoj kolekciji „rade“ kao nekada, što ovoj zbirci daje visoko mesto među kolekcionarima i ljubiteljima antikviteta“-, zapisla je Katarina Dogandžić Mićunović u katalogu.

Kuće malih ljudi“: Nisam kupio nijedan od ovih radio aparata

U svet „lampaša“, Dragan se priseća, uveo ga je još u osnovnoj školi nastavnik opštetehičkog. Kasnije je sticao nova znanja i došao do toga da nije bilo ni jednog radio aparata koji nije mogao popraviti. Radio je to uvek iz zadovoljstva, kao što je i danas slučaj.

– Jedini sam kolekcionar u Srbiji, a možda i šire koji nije kupio nijedan od ovih radio aparata. Sve sam dobio od prijatelja i poznanika i svima se zahvaljujem, – rekao  je Jovičić, u nadi da ovo neće biti poslednja njegova izložba.

„Orion 222“ iz 1935. godine

– Za pet godina zakazujem sledeću izložbu ali ne u galeriji, već u malom parku i nadam se da ću imati dovoljno radio aparata da ih okačim po drveću.

„Kuće malih ljudi“: Izložbu otvorio Dragan Cicvarić, kustos

Kustos u Muzeju „Staro selo“ Dragan Cicvarić, otvorio je izložbu, naglašavajući da je pojava i ulazak elektronskih medija u domove uticala na oblikovanje i uređenje prostora, vreme i način obedovanja, vođenje razgovora. Radio aparati postaju ikone moderne porodice oko kojih se ona okuplja uvodeći nove porodične rituale radi praćenja programa.

– Radio aparati imaju i sentimentalnu vrednost jer nas vraćaju u bezbrižnija vremena, kada su ovakvi radio aprati krasili gotovo svako naše domaćinstvo. Popularnosti radija u užičkom kraju doprinelo je i osnivanje prve užičke radio stanice, Radio Titovo Užice, 28. decembra 1971. godine. Prvi spikeri su bili Dušan Stanić i Gordana Stamatović, podsetio je Cicvarić.

O Draganu Jovičiću, „zanimljivom čoveku, njegovom majstorstvu i pogledima na svet, u kući u Užicu, u kojoj živi sa suprugom Velom, 2016. godine učesnici Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ snimili su kratkometražni film „Zvuk lampaša“ u režiji Antonije Milčeve (Bugarska), a što je zapravo naziv izložbe Draganove kolekcije koja je obišla jugozapadnu Srbiju.“ Film je nagrađen na festivalu u Sarajevu.

Ovo je njegova 11 izložba. Prva je bila 2015. godine u užičkom Narodnom muzeju u vreme manifestacije „Noć muzeja“, a gostovao je u gotovo svim mestima Zlatiborskog okruga.

Dragan Jovičić je 32 godine radio u užičkom Narodnom muzeju kao tehnički realizator izložbi. Sada je u penziji.

Izložba se može pogledati u Gradskoj galeriji Užice (donja sala) naredne dve nedelje.

Dušan Stanić:

Ovde Radio Titovo Užice na srednjem talasu 571,2

Na izložbi u Gradskoj galeriji i prvi spiker Radio Titovog Užica Dušan Stanić, koji je 28. decembra 1971. godine najavio početak rada ove radio stanice, koja je osnovana u okviru lista „Vesti“.

Dule se seća i danas kako su na samom početku rada on i koleginica Gordana Stamatović govorili: Ovde Radio Titovo Užice, vršimo probu tehničkih uređaja. Dragi slušaoci želimo vam dobar prijem…

Mnogi znaju da je ova godina jubilarna kada je u pitanju Radio Užice, krajem decembra punih je pet decenija od kada je počelo sa radom. Tog 28. decembra, 1971. godine, u 16 časova i 55 minuta najavljen je početak rada:

Dušan Stanić, prvi spiker Radio Titovog Užica (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Ovde Radio Titovo Užice na srednjem talasu 571,2 metra i ultrakratkom 106 Megaherca.

– To je bio događaj za nas Užičane, a radio se čuo i van grada jer smo pokrivali i svih sedam opština tadašnjeg regiona. Ali smo se čuli i mnogo dalje jer je predajnik bio na Beloj Zemlji na veoma pogodnom mestu tako da smo dopirali do slušalaca u severnom delu Crne Gore, u Bosni, do Mađarske granice, radio se čuo u delovima Beograda. Dobijali smo pisma i dopisnice sa granice Bugarske, iz Rumunije, – podsetio nas je Dule Stanić, naglašavajući da se sve mnogo razlikovalo u odnosu na današnje vreme i kada je u pitanju montaža, snimanja, puštanja muzike.

– Bilo je teško, ali i zadovoljstvo raditi na taj teži način, – kaže, prisećajući se prvih dana Radio Titovog Užica i kolega i koleginica Gordane Stamatović, Vinke Milićević, Petra Tešića, Petra Jovanovića.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -