Savetovalište „Jefimija“ za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke organizuje „Trku za zdravlje“, odgođenu manifestaciju koja je bila predviđena za početak oktobra, u subotu, od Plaže do Velikog parka.

Cilj manifestacije je podizanje svesti žena i društva o prevenciji, ranog otkrivanja i potrebi lečenja bolesti inovativnim lekovima, i promocija zdravih stilova života.

– Evo, već 22. godinu naša jedra imaju pink boju. Kada se setimo kako je bilo te 2000. kada se odlučivalo šta dalje samo na osnovu toga da je ili benigno ili maligno, kada je mastektomija bila jedini izbor za ovo drugo, kada je uglavnom postojao samo Nolvadeks, zračenje i hemioterapija samo posle operacije, kada nije bilo poštednih i rekonstruktivnih operacija, kada smo pozajmljivale novac za mamografske snimke, kada nije bilo hemioterapija u svim bolnicama koje su sekundarnog tipa, nego samo u velikim centrima, kada nije bilo prava na besplatne rekonstrukcije, ortopedske brushaltere, proteze i participacije države za perike…

Dug put smo prešle, i dalje nam je putovati, ali smo sada jače, brojnije i stigle smo do „predela“ koji obećavaju još bolje putovanje. A boju jedara ne menjamo, – piše na svojoj FB stranici predsednica Savetovališta „Jefimija“ Slavica Simić.

Tokom trke su predviđene rekreativne aktivnosti na kojima mogu učestovati sve generadije porodica žena obolelih, ali i svih onih koji žele da ukažu da se ovaj zdravstveni problem može prevenirati i zdravim stilovima života. Posle aktivnosti kod restorana, uslediće šetnja, trčanje, vožnja biciklom, rolerima, trotinetima do Velikog parka gde će manifestacija biti završena zajedničkom zakuskom.

Predviđeno je i da se u vazduh puste helijumski baloni, koji će biti posvećeni svim onim ženama koje su izgubile svoju bitku sa ovom bolešću.

„Trka za zdravlje“ je u subotu, 30. oktobra, od 11:00 do 13:00 časova, od Gradske plaže do Velikog parka.

Savetovalište „Jefimija“

U Užicu postoji  Savetovalište „Jefimija“ osnovano 1. aprila 2000. godine. Cilj Savetovališta je da kroz iskustvenu, psihološku i informativnu podršku olakša prolazak obolelim ženama kroz proces lečenja i utiče na poboljšanje kvaliteta života nakon bolesti.

Kroz javno delovanje „Jefimija“ podiže svest javnosti o potrebi očuvanja zdravlja žena i ranog otkrivanja raka dojke. Utiče na zdravstvenu politiku u skladu sa savremenim tendencijama u lečenju raka dojke, kao i potrebama obolelih u realnim uslovima u Srbiji i regionu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut“, u Republici Srbiji je registrovano 4.561 novoobolelih i 1.691 umrla žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 72,1 na 100.000, a stopa umiranja 20 na 100.000 žena.

U razvijenim zemljama u gotovo 90 odsto slučajeva rak se otkrije u ranoj fazi kada je mogućnost lečenja najveća.

Podsetimo se jedne od ranijih manifestacija u organizaciji Savetovališta „Jefimija“.

„Jefimija“ je organizator brojnih događaja, a neke od velikih firmi su bile donatori.

Jedna od ranijih akcija u Savetovalištu „Jefimija“ (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -