Kao prvo zasadi drvo – naziv je pobeničkog rada na konkursu, čiji je autor Jovan Gogić, odličan učenik osmog razreda. On je već u trećem razredu osnovne škole izdao svoju prvu zbirku pesama pod nazivom“Zlatni maslačak“, a potom i zbirku „Put do sunca“.

Nagrađena pesma:

Kao prvo, zasadi drvo

Najveća je slad
Kad sedneš u hlad.
Najveća je sreća
Igra kod drveća.

Svako drvo dušu ima
I daje je nama svima.
Svako drvo nežno diše
I šapuće tiho, tiše:

„Sadite nas puno više,
Želimo i mnogo kiše,
Svaka naša krošnja mala
reći će vam: „Deco, hvala!“

Jovan Gogić je odličan učenik osmog razreda „Prve osnovne škole kralja Petra Drugog“, ima petice iz svih predmeta. Bavi se pisanjem još od nižih razreda osnovne škole. Već u trećem osnovne izdao je svoju prvu zbirku pesama pod nazivom „Zlatni maslačak“. A naredne godine, u četvrtom razredu, objavljena je njegova nova zbirka „Put do sunca“.

Jovan je do sada za pesme više puta nagrađivan, kaže da je učestovao na više takmičenja recitatora, zatim se oprobao i u besedništvu. A kako nam reče, voli posebno glumu, i ide na časove kod Biljane Zdravković.

Osim toga bio je sa školom prošle godine na kampu u Švajcarskoj, ove godine u školi u Petnici, učestovao je u radu kampa „Saradnici sunca“ Ljubivoja Ršumovića i niz drugih.

Ono što je na njega ostavilo poseban utisak je učešće na Međunarodnom književnom festivalu „Na pola puta“ koji se od 2006. godine održava u Užičkoj gimnaziji i okuplja pisce sa prostora bivše Jugoslavije. O tom iskustvu Jovan nam je napisao:

Jasminka Petrović je uticala na moj život i moje odrastanje. Išao sam na književno veče kada je ona bila gost na festivalu „Na pola puta“. Bila je neposredna, otvorena i duhovita. Približila mi je svet književnosti i probudila želju da i ja počnem da pišem. Već sutradan sam dobio ideju za priču ,,Zlatni maslačak“.

Pošto je Jasminka govorila kako lepo sarađuje sa ilustratorom Bobom Živkovićem, ja sam pitao svog druga iz razreda da ilustruje priču koju sam napisao, a zatim smo je i štampali.

Jasminka Petrović je čula, od prijatelja i saradnika iz Užica, da sam napisao knjigu inspirisan njenim gostovanjem na festivalu i njenim knjigama, pa je zamolila da joj pošaljem jedan primerak.

Jovan Gogić u Petnici (Foto: Privatna arhiva)

Organizatori festivala su me naredne godine pozvali da budem gost festivala i priredili su mi veliko iznenađenje. Dok sam govorio pred publikom, preko vido-bima se uključila Jasminka Petrović. Pozdravila me je, pričala sa mnom i govorila je o mojoj knjizi. Mislim da se nikada nisam toliko iznendio i obradovao. Ona je divna i topla osoba.

Posle festivala me je zvala telefonom i pričali smo o raznim temama. Pitala me je da učestvovujem u onlajn serijalu o Pipi Dugoj Čarapi povodom proslave njenog 75. rođendana. Serijal od deset epizoda osmislila je Jasminka Petrović na predlog ambasade Švedske. Sve to je bilo jedno divno i nezaboravno iskustvo.

Poznanstvo sa Jasminkom Petrović mi je pomoglo da shvatim da suštinski uspešni i ostvareni ljudi mogu biti samo oni koji su plemenite i dobre osobe, koji vole ljude i oko sobe šire ljubav i brigu o drugima, – napisao je Jovan o festivalu „Na pola puta“.

Jovan Gogić namerava da nakon osnovne upiše Užičku gimnaziju, matematički smer. Očito da je veoma talentovan, aktivan na svim poljima, a to su nam potvrdile njegove nastavnice i direktorka škole Nina Vukić.

Jovanu Gogiću, knjigu „Dobra deca“ autorke Dragice Cvijović, novinarke užičkih „Vesti“, uručila je Nada Tošić, urednica „Užicemedia“.

Podsećamo, cilj konkursa je podizanje ekološke svesti kod dece, da se čuje glas mladih iz naše lokalne zajednice, da bude podstrek za aktivnije uključivanje u ekološke akcije.

Osim prve tri nagrade, doneta je odluka da se pohvale još tri rada užičkih osnovaca. Konkurs je raspisan u okviru projekata „VOLIM I ČUVAM GRAD/SELO“ portala „Užicemedia“.

Nagrađeni učenik Jovan Gogić, urednica Nada Tošić i direktorka škole Nina Vukić

Zahvaljujemo se svima na učešću na Konkursu, uz poziv na dalju saradnju.

- Advertisement -