Projekat prve „pametne škole“ realizovan je Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog u Užicu. Ovo je prva najmodernije opremljena škola u regionu od ukupno 15 u Srbiji.

Kroz projekat vredan 24,8 miliona dinara obezbeđeno je 15 interaktivnih tabli, sistem kontrolisanog pristupa zgradi i prostorijama sa karticama za učenike i zaposlene, video nadzor i dve rotirajuće kamere u školskom dvorištu, sistem za brzu dojavu vanrednih situacija i požara, kao i razglas.

Marija Trmčić Bogojević, članica Gradskog veća za društvene delatnosti i Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj

Sva oprema je već u funkciji a potpunu primenu imaće u novoj školskoj godine. Ovim projektom značajno će biti unapređen proces nastave i  bezbednost u školi.

„Pametna škola“ je u okviru projekta „Pametni gradovi“ za koju je Grad Užice dobio sredstva od Ministarstva za inovacije i tehnološkog razvoja za realizaciju ovog projekta. Najmodernija oprema pomoći će deci u njihovom radu i usmeravanju za budući period,- naglasila je Marija Trmčić Bogojević, članica Gradskog veća za društvene delatnosti.

Kako je najavila ovo je samo početak budućeg opremanja užičkih osnovnih i srednjih škola.

– Ceo koncept nastave i obrazovanja u Srbiji zasnovan je na razvijanju digitalnih kompetencija učenika i nastavnika. To znači da ćemo elektronski moći da pratimo digitalne sadržaje, multimedije i  elektronske udžbenike. Sve je definitivno mnogo modernije, jednostavnije, deci atraktivnije i sve ide ka tome da je nastava usmerena ka konkretnim rezultatima procesa učenja i obrazovanja u školi, – objasnio je Danijel Radević, direktor Prve osnovne škole kralja Petra Drugog.

Danijel Radević, direktor Prve osnovne škole kralja Petra Drugog

On je naveo da u okviru projekta sistema kontrolisanog pristupa na ulazima su postavljeni senzori koji će kontrolisati ulazak i izlazak lica, a video nadzor sa 11 kamera beležiće sva dešavanja danju i noću.

Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“ podsetio je na značajna ulaganja u školske objekte navodeći primere škole „Stari grad“ u Turici, sportske dvorane u Sevojnu, a u toku je priprema projektne dokumentacije  za još nekoliko škola u gradu.

– U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog kompletno smo uradili dva projekta koji su dobili građevinsku dozvolu a njihova vrednost je oko 300 miliona dinara. Radovi se odnose na kompletnu rekonstrukciju, nadogradnju škole i izgradnje sportske dvorane. U narednom periodu sa projektom ćemo aplicirati kod Ministarstva i Kancelarije za javna ulaganja za sredstva, – zaključio je Maksimović.

Najstarija i najbrojnija Prva osnovna škola već ima upisanih pet odeljenja prvaka, a za mališane predškolskog programa biće obezbeđen ketering i jedan obrok u školi.

- Advertisement -