Priroda je uvek bila tu da nas spaja, a ne razdvaja. Granice ne postoje kada je reč o prirodi. Zato se sve više udruženja i organizacija povezuje putem prekograničnih programa saradnje kako bi zajedno gradili i očuvali ekosistem čiji smo svi deo. Ovakav jedan projekat je i INTERREG IPA projekat prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske: Ruta dunavske divljine – Novi ekoturistički programi posmatranja divljih životinja.

Projekt je sufinansiran sredstvima Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fondova Evropske unije. Vredan je 1.139.670,87 evra, od čega je udeo Evopske unije 968 720.23 evra. Sprovodi se u saradnji Pokreta gorana Sremske Mitrovice (Zasavica)udruženja za zaštitu prirode i životne sredine Zeleni Osijek i opštine Bilje iz Hrvatske.

Razvojem jednog posebnog oblika prekograničnog turizma partneri na projektu nastojali su da uspostave održivi model upravljanja prirodnim lokalitetima, fokusirajući se na obrazovanje, marketing, upravljanje kvalitetom i infrastrukturom. Nabavljeni su električni automobili i bicikli i definisani lokaliteti za posmatranje životinja i najkarakterističnije vrste za posmatranje. 

Fokus je na izgradnji specijalnih posmatrčnicama sa kojih bi posetioci mogli da uživaju u lepotama divljih vrsta. Trenutno je u toku izrada tri posmatračnice za životinje (photo hides) kao i izrada njihovog preliminarnog dizajna. One služe prvenstveno za sakrivanje posetilaca koji će fotografisati divlji svet.

Dinko Pešić, menadžer projekta iz udruženja za zaštitu prirode i životne sredine Zeleni Osijek, kaže da ih je već u toku same izgradnje projekat doveo do zanimljivih otkrića, što je i jedan od njegovih ciljeva. Prilikom istraživanja terena i potencijalnih lokacija za posmatranje i fotografisanje životinja, te postavljanja skloništa i vidikovaca pronađena je i nova kolonija ptica na kanalu Čarna u blizini Zlatne Grede. Kolonija je mešovita, što znači da se u njoj gnezde različite vrste močvarnih ptica.

“Ovo je zasad jedina kolonija na širem području srednjeg Podunavlja u kojoj gnijezde sve ove vrste istovremeno, te je time i vrlo zanimljiva za promatranje i fotografiranje. Kanal Čarna nalazi se svega 800 metara od naselja Zlatna Greda te ujedno predstavlja i sjevernu granicu Parka prirode Kopački rit. Kroz projekt će se izraditi i postaviti manja osmatračnica u blizini kolonije, skrivena na rubu šume, tako da sam pristup osmatračnici ne ometa ptice i time poveća doživljaj samih posjetitelja”, objašnjava Pešić.

Kako je u fokusu projekta fotografisanje, edukovani su specijalizovani vodiči za fotografiju i promatranje divljih životinja, a fotografije koje budu nastale sa ovih zanimljivih posmatračnica ostaće kao zaostavština ovog projekta, ali i kao temelj za nastavak saradnje između dve zemlje.

Foto: Udruzenje Zeleni Osijek (PrintScreen)

„Fotografije i snimci životinjskih vrsta Srbije i Hrvatske će osim strimovanja uživo na zvaničnim stranicama partnerskih organizacija biti takođe obuhvaćene zajedničkom izložbom na kraju projekta. Glavna ideja povezivanja naših zemalja je zapravo u kontinuiranom delovanju kroz dalju promociju ove specifične ekoturističke ponude budućim generacijama posetilaca“, kaže Jovana Vukadinović, Specijalni Rezervat prirode Zasavica.

Ona dodaje da je ovaj vid ekoturizma veoma atraktivan i najbrže rastući, naročito u Evropi, te da je potreba da se kroz ekoturističke programe i na našim prostorima ukaže na važnost očuvanja prirode kroz najrazličitije aktivnosti posmatranja i fotografisanja životinja. U prilog sve veće popularnosti ekoturizma ide i podatak da je samo u SAD-u u 2011. godini, od aviturizma (posmatrnja ptica) generisan prihod od 107 milijardi dolara. Vukadinović je istakla da bi se uvođenjem ekoturizma i kod nas obezbedili svi uslovi za održivost na duge staze i unapredio kvalitet ne samo prirode već i boravka u njoj.

Pandemija korona virusa nije poštedela ni ovaj inspirativan projekat, ali su partneri u obe zemlje našli način da se realizacija projekta nastavi neometano. Deo aktivnosti preusmeren je na onlajn komunikaciju i platforme koje omogućavaju održavanje sastanaka i radionica. Specifiča situacija otvorila je i jedan novi poligon za intenzivniju promociju životinjskih vrsta Srbije i Hrvatske na zvaničnim Fejsbuk i Instagram stranicama projekta.  

Neke od životinjskih vrsta koje ne možemo tako lako da vidimo nalaze se na stranicama Rute dunavske divljine gde možemo da uživamo u njihovoj raznolikoj lepoti, u nadi da će se uskoro steći i uslovi za održivost na duge staze i unaprediti kvalitet, ne samo prirode već i boravka u njoj na ekološki i društveno odgovoran način.

Svakog 29. juna, u Srbiji se obeležava Međunarodni dan Dunava, kada se kroz različite manifestacije podiže svest o očuvanju Dunava kao jedne od najlepših evropskih reka, ističe značaj Dunava za ljude koji žive u njegovom slivu i apeluje na racionalniju upotrebu vodnih resursa.Ove godine, na vebinaru koji će se održati u ponedeljak, 29. juna od 18:00, na Dan Dunava želimo da razgovaramo o sledećim temama:

 • Sa kojim izazovima se susreću reke u Srbiji?
 • Šta za Srbiju znači Okvirna direktiva o vodama?
 • Šta je urađeno prethodnih godina?
 • Šta će se raditi narednih godina?
 • Koje koristi možemo imati svi mi?
 • Kako svi možemo doprineti održivoj budućnosti?

Sagovornici:

 • Štefan fon Kajc, stalni savetnik na tvining projektu ‘Podrška planiranju politika u sektoru upravljanja vodama“
 • Nataša Milić, v.d. direktora Republičke direkcije za vode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
 • Dr Momir Paunović, Institu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu
 • Srđan Stanković, osnivač udruženja Supernatural
 • Antoan Avinjon, Delegacija Evropske unije u Srbiji
 • Moderatorka: Duška Dimović, Svetska organizacija za prirodu (WWF)

 
Prijavite se za vebinar na OVOM LINKU.

- Advertisement -