Energetska sanacija u tri osnovne škole i jednom vrtiću obuhvata radove za koje su sredstva obezbedili SEKO i Grad Užice u ukupnom iznosu od 1.802.747,69 evra, 83 odsto obezbeđuje SEKO.

Radovi na energetskoj sanaciji planirani su u tri osnovne škole i jednom vrtića u Užicu i kako je najavljeno počeće do kraja ovog meseca, a na osnovu postignutog dogovora predstavnika Ministarstva rudarstva i eneregetike, Državnog sekretarijata Švajcarske konfederacije za ekonomske poslove (SEKO), izabranog izvođača radova firme “CREDO” iz Vranja i Grada Užica.

Energetska sanacija u Užicu, Karanu i Krvavcima

Projekat obuhvata energetsku revitalizaciju OŠ Nada Matić, OŠ Aleksa Dejović – Krvavci, OŠ Miodrag Milovanović Lune – Karan i vrtića Poletarac. Nakon realizacije sanacije u školama i vrtiću bolje uslove imaće preko 1300 učenika.

Škola u Krvavcima biće u potpunosti rekonstruisana (Foto: Grad Užice)

Planirana je ugradnja kotlova na pelet, postavljanje termoizolacije krovova, zidova i tavana, zamena stolarije, rekonstrukcija sistema grejanja, obezbeđivanje objekata u pogledu protivpožarnih mera i sanacija zidova i podova radi obezbeđenja konstrukcije.

Očekuje se ušteda energije od 1021,3 MWh/ godišnje, ali i finansijska ušteda od oko 3,42 miliona dinara, smanjenje emisije gasova ugljen-dioksida za za 84 odsto godišnje.

Energetska sanacija – Kako je istaknuto tokom sastanka, kome su prisustvovali i direktori škola u kojima će se radovi izvoditi, rok za njihov završetak je 35 nedelja, odnosno kraj jula 2022. godine. Pripremne aktivnosti su u toku, a početak radova planiran je do kraja meseca. OŠ “Aleksa Dejović” Krvavci biće u potpunosti rekonstruisana

Tokom izvođenja radova proces nastave pretrpeće određene izmene, a narednih dana biće poznato kako će i u kojim objektima učenici pratiti nastavu do okončanja energetske sanacije škola, navedeno je na gradskom sajtu.

Projekat energetske sanacije ministarka Mihajloivić najavila u decembru

Sanaciju škola i vrtića u Užicu, projekat vredan 1,8 miliona evra, najavila je u decembru 2021. godine, ministarka Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja ugovora, ističući da je za ovu godinu planirano više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti.

Tada je  ministarka Mihajlović najavila da će već početkom godine biti raspisani javni pozivi i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala građane i privredu da učestvuju u ovim projektima, rekavši da na tome treba zajedno da rade država, građani i privreda.

Ministarka Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja ugovora (Foto: Grad Užice)

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -