Sanacija škola i vrtića u Užicu, projekat za koji je obezbeđeno 1,8 miliona evra, radovi počinju 17. janura, najavila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, prilikom potpisivanja ugovora, što je pravi primer kako „država pomaže i podstiče unapređenje energetske efikasnosti“.

– Konkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80%, a potrošnja će biti niža za 70 procenata. Pored toga, važno je i što će i deca i nastavnici dobiti kvalitetnije uslove, – rekla je ministarka Mihajlović.

Potpredsednica Vlade i ministarka je dodala da je država obezbedila više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti, jer je to nacionalni projekat i cilj, kako bi se smanjila potrošnja energije, jer se u Srbiji troši i do četiri puta više nego što je prosek u zemljama EU.

– Energetska politika naše zemlje ne zasniva se samo na tome koliko ćemo energije da proizvedemo i potrošimo, nego i na merama koje smo uspostavili ove godine, a podizanje energetske efikasnosti je jedna od tih mera.

Za sledeću godinu obezbedili smo više od 200 miliona evra za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanje solarnih panela. To je i nacionalni prioritet i cilj da jedinicama lokalne samouprave i domaćinstvima omogućimo da unaprede energetsku efikasnost, odnosno smanje potrošnju električne i toplotne energije. To je pitanje i energetske i finansijske racionalnosti, a ujedno i smanjenje emisije štetnih gasova“, rekla je ona.

Sanacija škola i vrtića i dalje ulaganje u energetsku efikasnost

Ministarka Mihajlović je najavila da će već početkom godine biti raspisani javni pozivi i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala građane i privredu da učestvuju u ovim projektima, rekavši da na tome treba zajedno da rade država, građani i privreda.

Dr Jelena Raković Radivojević, užička gradonačlenica (Foto: Grad Užice)

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, izjavila je da grad ulaže posebne napore za unapređenje energetske efikasnosti i zahvalila Ministarstvu na podršci.

– Ove godine smo za unapređenje energetske efikasnosti izdvojili 50 miliona dinara, a naredne ćemo za tu namenu povećati budžet za skoro 20 miliona. Realizovali smo niz projekata sa Ministarstvom i hvala na podršci koju sve vreme dobijamo. Imamo spremljene projekte i za narednu godinu, – rekla je užička gradonačelnica.

– Vrtić „Poletarac“ dobiće gasni generator i novu stolariju, novu stolariju dobiće i Osnovna škola „Nada Matić“ u kojoj će biti rekonstruisana i fiskulturna sala i sređen deo unutrašnjeg prostora. Posebno nas raduje što će konačno u potpunosti biti urađena energetska sanacija dve seoske škole.

Obnova škole u Gostinici sredstvima grada Užica

Osnovna škola „Miodrag Milovanović Lune“ u Karanu dobiće uspostavljen sistem grejanja, novu fasadu i stolariju, dok će u Osnovnoj školi u Krvavcima pored fasade i stolarije, biti instaliran novi kotao za grejanje-, izjavila je užička gradonačelnicia prilikom potpisivanja ugovora u Beogradu dodajući da će kompletnu sanaciju Osnovne škole u Gostinici, koja je prvobitno bila deo ovog projekta, Grad finansirati sredstvima iz budžeta tako da će to biti peti u potpunosti energetski revitalizovan objekat.

Dragan Stoimenović, zamenik direktora firme „Kredo“, koja će izvoditi radove, zahvalio je Ministarstvu i gradu na saradnji i istakao da će tokom radova sve biti sprovedeno u planiranim rokovima.

– Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i zajedno radi sa Ministarstvom na sprovođenju projekata koji su deo zelene agende. Slavimo 30 godina saradnje i nastavićemo da budemo prisutni u ovoj oblasti, – rekao je Žan-Luk Eš iz Ambasade Švajcarske.

Grad Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -