SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA

Sveti Sava, Savindan slavi se od polovine 19. veka se slavi kao školska slava. Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača. Sveti Sava je slavljen i kao zaštitnik zanata.

5377
Manastir Mileševa kod Prijepolja (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Sveti Sava proglašen je za školsku slavu i obeležava se 27. januara. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije.

Kao školska slava Sveti Sava se slavi od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Sveti Sava – obeležena školska slava u školama i vrtićma

Povodom školske slave Svetog Save učenici užičkih srednjih i osnovnih škola, kao i mališani Predškolske ustanove Užice priredili su programe u čast prvog srpskog arhiepiskopa, tvorca zakonodavstva i prosvetitelja.

Školska slava obeležena u užičkim vrtićima (Foto: Grad Užice)

Sveti Sava i dodela zahvalnica

Danas, četvrtak, 27. januara, povodom školske slave Svetog Save, zahvalnice grada Užica biće dodeljene:

  • Milunki Nikolić (vaspitač u vrtiću „Leptirić“, Predškolska ustanova Užice) – dodela u vrtiću Sunce (Bela Zemlja) u 10 časova – zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović.
  • Sofiji Šumanac Arsenijević (profesorka solfeđa i teorije muzike, Muzička škola „Vojislav Lale Stefanović“) – dodela u Muzičkoj školi u 11 časova – predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.
  • Draganu Mićiću (sekretar, OŠ „Miodrag Milovanović Lune – Karan“) – dodela u školi u Karanu u 11 časova – član Gradskog veća Srđan Nedeljković.

Sveti Sava utemeljivač srpske crkve, države i školstva

Sveti Sava, kome je rođeno ime Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelji i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

Dan kada je umro – 27. januar 1236. godine crkva je ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

Rastko Nemanjić je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Rođen je 1169. godine, a 15 godina kasnije dobio je od oca deo države kojom je trebalo da vlada. Međutim, Rastko je otišao na Svetu Goru gde se zamonašio i dobio ime Sava.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, postajući tako ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao tipik, po kojem se monasi moraju upravljati i vladati, a napisao je i žitije svog oca, prebodobnog Simeona.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Izdvojio je najvažnije iz srpske tradicije, oplemenio je i povezao sa najvećim duhovnim i civilizacijskim dostignućima svog vremena. Veoma mlad, oko 1192. godine, otišao je u Svetu Goru gde se zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju, za čije je središte odredio manastir Žiču.

Sveti Sava je umro 1235. godine u tadašnjoj prestonici Bugarske – Trnovu, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Iz Trnova njegove mošti prenete su i sahranjene u manastiru Mileševa 6. maja 1237. godine.

A kako je prošle godine obeležen Sveti Sava u užičkom kraju više u tekstu UžiceMedia.

Skulptura Svetitelju Savi na platou Doma kulture u Prijepolju, vajara Miodraga Živkovića (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -