SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA

Od polovine 19. veka Savindan se slavi kao školska slava. Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača. Sveti Sava je slavljen i kao zaštitnik zanata.

470
Manastir Mileševa kod Prijepolja

Sveti Sava proglašen je za školsku slavu i obeležava se 27. januara. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije.

Kao školska slava Sveti Sava se slavi od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Svetom Savi rođeno ime je Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelji i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

Dan kada je umro – 27. januar 1236. godine crkva je ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

Rastko Nemanjić je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Rođen je 1169. godine, a 15 godina kasnije dobio je od oca deo države kojom je trebalo da vlada. Međutim, Rastko je otišao na Svetu Goru gde se zamonašio i dobio ime Sava.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, postajući tako ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao tipik, po kojem se monasi moraju upravljati i vladati, a napisao je i žitije svog oca, prebodobnog Simeona.

Sveti Savase smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Izdvojio je najvažnije iz srpske tradicije, oplemenio je i povezao sa najvećim duhovnim i civilizacijskim dostignućima svog vremena. Veoma mlad, oko 1192. godine, otišao je u Svetu Goru gde se zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju, za čije je središte odredio manastir Žiču.

Sveti Sava je umro 1235. godine u tadašnjoj prestonici Bugarske – Trnovu, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Iz Trnova njegove mošti prenete su i sahranjene u manastiru Mileševa 6. maja 1237. godine.

RASPORED ZA SAVINDAN 27.01.2020.

NazivVremeFunkcioner
MEDICINSKA ŠKOLA10:00Mirjana Drndarević, načelnica 
TEHNIČKA ŠKOLA11:00Vladimir Sinđelić, član veća 
UŽIČKA GIMNAZIJA09:30Maja Vermezović, član veća 
EKONOMSKA ŠKOLA11:00 Dragoljub Kostić, član veća 
UMETNIČKA ŠKOLA12:00Predsednik skupštine Branislav MitrovićSvetosavska nagrada
NADA MATIĆ12:00Marija Trmčić, član veća 
STARI GRAD10:00Marija Trmčić BogojevićSvetosavska nagrada 
PRVA OSNOVNA ŠKOLA KRALJA PETRA DRUGOG09:30Načelnik Zoran Despić
STAPARI 12:00 Načelnik Zoran Despić
DUŠAN JERKOVIĆ11:00Zamenik Ivan Stanisavljević 
SLOBODAN SEKULIĆ11:00Nada Jovičić, član veća 
ALEKSA DEJOVIĆ – SEVOJNO11:00Budimir Vujović, član veća i načelnik Miloje Marić
MIODRAG V. MATIĆ09:00 Vidoje Drndarević, član veća
MIODRAG MILOVANOVIĆ-LUNEKARAN11:00Miodrag Petković, član veća
BOGOSAV JANKOVIĆ   KREMNA11:30Marko Stevanović, član veća
ĐURA JAKŠIĆRAVNI13:00Vidoje Drndarević, član veća
DREŽNIK10:00Vidoje Drndarević, član veća 
PREDŠKOLSKA USTANOVAVrtić „Zeka“09:30Zamenik Ivan StanisavljevićSvetosavska nagrada
MUZIČKA ŠKOLA11:00Maja Vermezović, član veća
- Advertisement -