SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA

Od polovine 19. veka Savindan se slavi kao školska slava. Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača. Sveti Sava je slavljen i kao zaštitnik zanata.

349
Manastir Mileševa kod Prijepolja

Sveti Sava proglašen je za školsku slavu i obeležava se 27. januara. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije.

Kao školska slava Sveti Sava se slavi od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Svetom Savi rođeno ime je Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelji i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

Dan kada je umro – 27. januar 1236. godine crkva je ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

Rastko Nemanjić je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Rođen je 1169. godine, a 15 godina kasnije dobio je od oca deo države kojom je trebalo da vlada. Međutim, Rastko je otišao na Svetu Goru gde se zamonašio i dobio ime Sava.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, postajući tako ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao tipik, po kojem se monasi moraju upravljati i vladati, a napisao je i žitije svog oca, prebodobnog Simeona.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Izdvojio je najvažnije iz srpske tradicije, oplemenio je i povezao sa najvećim duhovnim i civilizacijskim dostignućima svog vremena. Veoma mlad, oko 1192. godine, otišao je u Svetu Goru gde se zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju, za čije je središte odredio manastir Žiču.

Sveti Sava je umro 1235. godine u tadašnjoj prestonici Bugarske – Trnovu, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Iz Trnova njegove mošti prenete su i sahranjene u manastiru Mileševa 6. maja 1237. godine.

RASPORED ZA SAVINDAN 27.01.2020.

Naziv Vreme Funkcioner
MEDICINSKA ŠKOLA 10:00 Mirjana Drndarević, načelnica  
TEHNIČKA ŠKOLA 11:00 Vladimir Sinđelić, član veća  
UŽIČKA GIMNAZIJA 09:30 Maja Vermezović, član veća  
EKONOMSKA ŠKOLA 11:00  Dragoljub Kostić, član veća  
UMETNIČKA ŠKOLA 12:00 Predsednik skupštine Branislav Mitrović Svetosavska nagrada
NADA MATIĆ 12:00 Marija Trmčić, član veća  
STARI GRAD 10:00 Marija Trmčić Bogojević Svetosavska nagrada  
PRVA OSNOVNA ŠKOLA KRALJA PETRA DRUGOG 09:30 Načelnik Zoran Despić
STAPARI   12:00 Načelnik Zoran Despić
DUŠAN JERKOVIĆ 11:00 Zamenik Ivan Stanisavljević  
SLOBODAN SEKULIĆ 11:00 Nada Jovičić, član veća  
ALEKSA DEJOVIĆ – SEVOJNO 11:00 Budimir Vujović, član veća i načelnik Miloje Marić
MIODRAG V. MATIĆ 09:00   Vidoje Drndarević, član veća
MIODRAG MILOVANOVIĆ-LUNE KARAN 11:00 Miodrag Petković, član veća
BOGOSAV JANKOVIĆ   KREMNA 11:30 Marko Stevanović, član veća
ĐURA JAKŠIĆ RAVNI 13:00 Vidoje Drndarević, član veća
DREŽNIK 10:00 Vidoje Drndarević, član veća  
PREDŠKOLSKA USTANOVA Vrtić „Zeka“ 09:30 Zamenik Ivan Stanisavljević Svetosavska nagrada
MUZIČKA ŠKOLA 11:00 Maja Vermezović, član veća
- Advertisement -