Zajedno prepoznajemo, zajedno se borimo, zajedno pobeđujemo – naziv je akcije koju, povodom meseca borbe protiv karcinoma dojke, a u skladu sa svojim društveno odgovornim poslovanjem, organizuje JP „Gold gondola Zlatibor“, u subotu, 14. oktobra na trasi Gondole. Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke.

Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor“, u saradnji sa užičkim Savetovalištem „Jefimija“, Srpskim forumom protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija“ ugostiće žene koje su pobedile ovu bolest.

Nakon vožnje najdužom gondolom na svetu, hrabrim damama biće organizovano druženje na krajnjoj stanici Gondole na Torniku.

„Ružičasti oktobar na gondoli“ je ujedno promocija i početak projektakoji podržava Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a realizuju „Evropa Dona Srbija“ i Društvo Srbije za borbu protiv raka.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Prema Kalendaru javnog zdravlja, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Zajedno prepoznajemo, zajedno se borimo, zajedno pobeđujemo

JP „Gold gondola Zlatibor“ kontinuirano promoviše zdrave stilove života koji su sastavni deo godišnjeg kalendara aktivnosti po kojima je Gondola prepoznatljiva.

I ove godine „Gold Gondola Zlatibor“ se pridružuje kampanji koja se obeležava u mnogim zemljama sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, saopšteno je iz Pres službe Gold Gondole.

Program:

  • 11:00 časova polazak sa početne stanice „Gold Gondole Zlatibor“
  • 12:00 časova otvaranje skupa, izjave
  • Akcija traje do 14:00 časova.

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. U svetu se, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje registruje oko 2.260.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih.

U ovom pogledu ni Srbija ne zaostaje za svetskim trendovima, pa je tako i u našoj zemlji rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena.

Rak dojke predstavlja i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i on je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji registrovano je 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke.

U Evropi je, prema poslednjim podacima iz 2020. godine, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142.000 umrlih žena od raka dojke, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Sa jedne od ranijih tribina „Jefimije“ u Užicu (Foto: Udruženje „Jefimija“)

Upravo zbog toga se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Rak dojke izlečiv u preko 90% slučajeva, kada se otkrije na vreme, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -