Nedelja, 23. jun, u selu Jablanica protekla je u znaku saborovanja i tradicije zlatiborskog kraja, sportskih nadmetanja i pozitivne atmosfere.

Od ranih jutarnjih časova i domaćini i gosti pripremali su se za interesantan sportski i kulturni program, po kome je ova manifestacija poznata ne samo u Zapadnoj Srbiji već i šire.

Svečano otvaranje manifestacije upriličeno je u 11.00 časova obraćanjem predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića.

Potom su počela sportska takmičenja. Spretni zlatiborci, ali i gosti koji su imali želju da se uključe u nadmetanja takmičili su se u tradicionalnim sportskim disciplinama poput bacanja kamena s ramena, skok u dalj, prevlačenje klička, prevlačenje rukom, puzanje uz banderu.

Pored sportskih, takmičenje je bilo organizovano i u nekoliko radnih disciplina: ručno prestrugavanje testerom kladarom i ručno struganje dubećom testerom.

Sudeći po reakcijama publike najuzbudljivije discipline bile su trka konja i takmičenje u trci na vlaci konjskom i volovskom zapregom.

Sa takmičenja u Jablanici

Za dobru atmosferu i raspoloženje gostiju bio je zaslužan bogat kulturno-umetnički program u okviru koga su nastupali trubački orkestar Milovana Milaćevića, ansambl KUD-a „Zlatibor“, Vujica Dragović, orkestar „Čudo“ i pevačke grupe.

Kako je selo Jablanica još od davnina poznato po proizvodnji katrana, organizaciji Seoskog višeboja prethodilo je paljenje katranice i demonstracija pečenja katrana na tradicionalan način, onako kako su stari u ovim krajevima to radili vekovima unazad.

Turističko udruženje Jablanica, uz podršku opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina , još jednom je pokazalo da u svom selu čuvaju i neguju biser tradicije i da su domaćini jedne od najbolje organizovanih seoskih manifestacija Srbije.

Foto: zlatibor.tv

- Advertisement -