Ove godine se navršava 140 godina od završetka Javorskog rata i 100 godina od završetka Velikog rata (Prvog svetskog), ratova koji su vođeni za oslobođenje Srbije. U znak zahvalnosti precima koji su položili svoje živote za slobodu otadžbine i trajnu uspomenu i čuvanje od zaborava, meštani i potomci, čiji su koreni iz ovog mesta, pokrenuli su inicijativu za izgradnju spomen obeležja na kome će biti upisana imena svih poginulih iz Dobroselice.

– Prema podacima do kojih smo došli, iz Dobroselice je poginulo u Javorskom ratu pet (izvor knjiga Danila Stanojevića) i oslobodilačkim ratovima od 1912 – 1918. godine 79 boraca (izvor knjiga Rada Poznanovića). Njihova imena će biti upisana u spomen ploču čije osvećenje se planira 28. avgusta, u centru Dobroselice, na praznik Uspenije Presvete Bogorodice –  Velika Gospojina. U slučaju da se naknadno dođe do novih imena poginulih boraca ili civilnih žrtava ista će biti upisana, -navodi se u saopštenju prosleđenom medijima

Vrednost radova na uređenju zemljišta, građevinskih radova i izrada spomen ploče iznose 400.000 dinara. Za prikupljanje sredstava otvoren je namenski račun u Intesa banci broj: 160-5300102226579-79. Prilozi su dobrovoljni.

– Ukoliko niste u mogućnosti da izvršite uplatu na račun u banci prilog možete dati i uz priznanicu čanovima Saveta mesne zajednice, Crkvenog odbora ili organizacionog odbora iz Dobroselice. Dobrovoljni prilozi se mogu dati i 28. avgusta u Dobroselici.

Unapred se zahvanjujemo na pomoći i podršci za izgradnju spomen obeležja, kojim ćemo sačuvati trajnu uspomenu na naše slavne pretke iz Dobroselice, navedeno je u informaciji, koju su potpisali:

Mesna zajednica Dobroselica
Crkveni odbor crkve „Sv. Proroka Ilije“ u Dobroselici
Odbor za izgradnju spomen obeležja u Dobroselici

- Advertisement -