U borbi protiv karcinoma dojke, neophodno je da medicina i psihologija deluju zajedno – rana dijagnostika i inovativne terapije, uz psihološku podršku neizostavni su elementi lečenja ove bolesti, zaključeno je na četvrtoj po redu tribini u okviru kampanje „Udruženi za život pred nama“, koju zajednički sprovodi sedam udruženja, među kojima i Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija iz Užica.

Niz tribinama koje su, u okviru ove kampanje, organizovane i u Beogradu, Nišu, Somboru i Kragujevcu, imaju za cilj podizanje svesti građana o raku dojke, značaju rane dijagnostike i psihološke podrške u onkološkom lečenju, kao i najnovijim terapijskim opcijama.

Ukazujući na važnost rane dijagnostike u borbi protiv raka dojke dr Maja Gulan, šef odseka za hirurgiju dojke užičke Opšte bolnice, ističe činjenicu da je Srbija u vrhu među evropskim zemljama po stopi umiranja od raka dojke. Godišnje u Srbiji od kancera dojke oboli oko 4.500 žena. Oko 400  žena bude dijagnostikovano u fazi uznapredovale bolesti. 

Glavni uzrok smrtnosti od raka dojke su metastaze i to u 90% slučajeva. Naš cilj jeste da ranim otkrivanjem i adekvatnim lečenjem sprečimo pojavu metastatske bolesti ili da što duže odložimo njeno ponovno pojavljivanje. Savremenim i inovativnim terapijama možemo značajno  da  produžimo  i poboljšamo kvalitet života žena sa matastazama, imajući u vidu da samo trećina osoba obolelih od metastatskog karcinoma dojke preživi dože od pet godina.

Sa tribine održane u Užicu (Foto: Jefimija)

 „Najnovije terapijske mogućnosti značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto. Ovaj podatak je veoma ohrabrujući, naročito kada se ima u vidu da su te terapije namenjene pacijentkinjama sa najčešćim podtipom: HER2- i HR+, koji su zastupljeni u 70 odsto slučajeva. Ipak, teška dostupnost ovih terapija nas sprečava da budemo uspešniji u ovoj borbi“, zaključuje dr Gulan, ističući da pored inovativnih terapija, značajnu ulogu u uspešnom lečenju karcinoma dojke ima i rana dijagnostika.

Slavica Simić, psihološkinja i predsednica Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“, osvrnula se na psihološku podršku kao važan segment borbe sa ovom bolešću: 

Trenutak susreta sa dijagnozom raka dojke jedan je od najtežih, kao i suočavanje sa gubitkom kose nakon hemioterapija. To su momenti kada je potrebno biti tu za obolelu ženu i pružiti joj potrebne oblike podrške, od kojih su psihološka, informativna i iskustvena podrška one koje imaju najveće pozitivne učinke.

Bitan trenutak predstavlja i spoznaja da se bolest vratila ili proširila na ostala tkiva.„Ova informacija primorava ženu da potpuno drugačije sagleda bolest, i stavlja je u poziciju da spozna da će bolest biti prisutna tokom celog njenog života, što nije bio slučaj sa dijagnozom rano otkrivenog raka dojke. Uz odgovarajuću  stručnu i podršku okruženja, i u ovoj poziciji, obolela žena može da utiče na kvalitet svog života, da usmeri svoje napore na ono što joj je važno u životu, ne dozvoljavajući da bolest bude ta koja je definiše,“  kaže Slavica Simić.

Slavica Simić, predsednica Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“

Ona ističe da proces razumevanja problema i preuzimanja kontrole predstavlja važan korak za svaku ženu koja se suočava sa lečenjem.Na žalost, zdravstveni sistem još uvek ne odgovara na psihosocijalne potrebe obolelih, osim u dva najveća centra, u Beogradu i Sremskoj Kamenici. Zbog toga su udruženja pacijentkinja u poziciji da najčešće pružaju i psihosocijalnu i iskustvenu podršku koje nisu dostupne kroz sistem institucija.

Prema njenim rečima, uloga svih udruženja koja pružaju podršku ženama obolelim od raka je i  da zastupaju glas i potrebe  obolelih žena: „Da bi smo uspele, neophodno je da kontinuirano radimo na podizanju svesti o značaju rane dijagonostike, ali i obezbeđivanju dostupnosti inovativnih terapija  i psihosocijalne podrške i rehabilitacije svim ženama u Srbiji“.

Tribine u okviru nacionalne kampanje „Udruženi za život pred nama“ o uznapredovalom karcinomu dojke, načinima lečenja, značaju psihološke podrške u lečenju raka dojke i dostupnosti inovativnih terapija u Srbiji i okruženju su već realizovane u Beogradu, Nišu i Somboru, a poslednja decembarska tribina na ovu temu biće održana u Kragujevcu.

Kampanju „Udruženi za život pred nama“ organizuje Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ u saradnji sa još šest udruženja – „Društvo za borbu protiv raka“ iz Sombora, „Evropa dona“ i „Budimo zajedno“ iz Beograda, „Ženski centar Milica“ iz Vrnjačke Banje, udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Volja“ iz Kragujevca i Udruženje žena sa rakom dojke „Biser“ iz Niša, navedeno je u saopštenju Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija“.

- Advertisement -