– Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije i nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ovoj godini je opredeljeno 300 miliona dinara za razvoj aerodoroma Ponikve. Razgovarali smo i o projektno-tehničkoj dokumentaciji i svim koracima koje je neophodno preduzeti u narednim danima, kako bi se ova investicija što pre realizovala,-  rekao je direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.

Po njegovim rečima u prvoj fazi radiće se na sanaciji preostalog dela piste, kako bi cela pista u dužini od 3.087 metara bila stavljena u funkciju i izgradnji nove staze sa platformom za parkiranje dva aviona.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla da će Grad Užice učininiti sve što je neophodno, a projektanti JP „Užice razvoj“ obezbediće neophodnu projektno tehničku dokumentaciju za radove na Aerodromu Ponikve.

– Važno je da smo napravili plan aktivnosti, odnosno dinamički plan za konačno stavljanje aerodroma Ponikve u komercijalne svrhe.

Tokom zime ovako često izgleda Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Kada smo kod aktivnosti lokalne samouprave nekoliko informacija o zaštiti i unapređenju životne sredine.

 Za unapređenje životne sredine u prošloj godini uloženo 49,7 miliona dinara

Grad Užice je u prošloj godini, kroz realizovane aktivnosti predviđenih Programom, u zaštitu i unapređenje životne sredine uložio 49,7 miliona dinara. Prema podacima iz Programa, koji je usvojen na sednici Gradskog veća, najviše novca, 32,6 miliona dinara, izdvojeno je za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti domaćinstava kao mera smanjenja zagađenosti vazduha, zatim 6,6 miliona za poslove na prikupljanju otpada na seoskom području i 1,6 miliona dinara za monitoring vazduha. Od realizovanih poslova iz prošle godine, rađeno je i na monitoringu voda, sanaciji divljih deponija, održavanju javnih zelenih površina i na zaštićenim prirodnim dobrima.

Na ovoj sednici, prihvaćen je i godišnji izveštaj o stanju životne sredine na teritoriji grada. U Izveštaju o stanju životne sredine za 2020. godinu, sadržani su podaci o kvalitetu vazduha, ispitivanju koncentracije aktivnosti radona, kvalitetu površinskih voda, stanju upravljanja otpadom,  otpadnim vodama i o biodiverzitetu.

„Užice-čistiji grad“ Ove godine priključak na gas 450 evra

Iz budžeta grada Užica za 2021. godinu izdvojeno 45 miliona dinara za mere energetske efikasnosti, koje se pre svega odnose na zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas i na izradu spoljašne izolacije, ali i da se očekuju i dodatna sredstva iz Ministarstva rudarstva i energetike. Povećanje stepena energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata i smanjenje aerozagađenja među glavnim su prioritetima u ovoj godini, smatra gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Za nabavku kotlova na gas i pelet Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 14 miliona dinara, kao i 4 miliona dinara za gasni generator vrtića „Bambi“. Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je i 96 miliona dinara za sanaciju klizišta na Regionalnoj deponiji Duboko, tako da ukupna sredstva transferisana od strane ovog ministarstva za sedam meseci iznose blizu milion evra. I to je dokaz da jedino uz snažnu podršku Vlade Republike Srbije i ministarstava Grad može ići napred, a naši sugrađani živeti bolje“, izjavila je užička gradonačelnica dr Jelene Raković Radivojević, podsećajući da je povećanje stepena energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata i smanjenje aerozagađenja među glavnim su prioritetima u ovoj godini.

– Užičani će imati mogućnost da se po ceni, koja nikada nije bila niža, priključe na gasovodnu mrežu. Za ovu godinu ta cena biće 450 evra bez pdv-a, a moći će da se plati na 24 mesečne rate. Građani koji su prošle godine podneli zahtev za priključak na gas, moći će da se priključe pod istim uslovima, samo što će oni priključak plaćati na 12 mesečnih rata. Akcija počinje 1. aprila, a početkom istog meseca očekuje se i konkurs za mere energetske efikasnosti, – izjavila je užička gradonačelnica za gradski sajt.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -