Prve količine otpada iz Potpečkog jezera kod Priboja počele su da stižu na deponiju „Duboko“. Na zahtev Ministarstva za zaštitu životnu sredinu JKP „Duboko“ primiće PET ambalažu i ostali otpad koja će se dalje reciklirati, prodavati i neće odlaziti na telo deponije. I ostali  otpad će biti tretiran uz  nadoknadu, a obezbeđen je prostor za sakupljanje tog plutajućeg otpada iz Potpečkog jezera

– Tačne količine otpada još se ne znaju, a krupan drveni otpad se izdvaja na brani i on se posebno deponuje u Prijepolju. U tom otpadu najviše ima PET ambalaže i on će biti selektovan i baliran, a zatim ćemo ga prodati tako da ćemo imati i finansijsku dobit,  – rekao je Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“.

Na konferenciji za medije istaknut je i značaj potpisanog ugovora u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-BiH  radi rešavanja problema kabastog otpada. Projekat „ Uspostavljanje sistema upravljanja kabastim otpadom na teritoriji gradova Užice i Tuzla”  čiji je nosilac Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice, dok su partneri na projektu JKP Komunalac i Centar za ekologiju i energiju Tuzla. Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ je po treći put nosilac projekta upravljanja otpadom.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica i Momir Milovanović, direktor JKP Duboko Užice (Foto: UžiceMedia)

– Vrednost ovog projekta  je preko 576 hiljada evra a veoma je važno da će zahvaljujući ovom projektu dva grada Užice i Tuzla dobiti dva šredera i 40 kontejnera. Početak projekta biće 1. marta a rok za realizaciju je 18 meseci, – istakao  je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica.

Ovim projektom biće rešen gorući problem kabastog otpada koji se pojavljuje u svakoj lokalnoj samoupravi, a taj otpad se drugačije zbrinjava u odnosu na komunalni otpad.

– Kroz ovaj projekat biće rešen sav kabasti otpad u devet lokalnih samouprava koje su u osnivači Regionalnog centra „Duboko“. Šreder koji će biti dobijen moći će da reciklira i građevinski otpad koji je takođe veliki problem u gradu. On će ubuduće biti  iskorišćen u putnu mrežu za nasipanje ili za prekrivanje tela deponije, – rekao je direktor Milovanović.

Deponija Duboko (Foto: UžiceMedia)

Podsetimo i da je krajem prošle godine Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo 96 miliona dinara za proširenje i sanaciju tela deponije. Početak radova planiran je za mart a prve količine otpada deponovane u avgustu.

A početkom januara svi mediji i društvene mreže bili su preplavljeni snimcima i fotografijama ljudskog nemara na Potpećkom i Višegradskom jezeru. Reka Lim, Potpećko jezero kod Priboja i Višegradsko jezero doživeli su pravu ekološku katastrofu. 

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na linku UžiceMedia.

- Advertisement -